100.000 bugetari pleaca daca salariile profesorilor cresc

Joi, 07 Aprilie 2011, ora 14:22
1444 citiri
100.000 bugetari pleaca daca salariile profesorilor cresc

Reprezentantii Ministerului Finantelor Publice (MFP) au anuntat, joi, ca economia nu permite majorarea salariilor mai mult decat s-a facut pana acum, o eventuala crestere a salariilor profesorilor echivaland cu concedierea a 100.000 de bugetari. 

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Dan Tudor Lazar a declarat: "Economia romaneasca nu-si permite in acest moment sa majoreze salariile mai mult decat s-a facut pana acum. Acest lucru s-ar putea realiza doar printr-o majorare a veniturilor, ceea ce presupune fie cresterea impozitelor si taxelor, fie cresterea deficitului bugetar.

Pe de alta parte, majorarea deficitului bugetar duce la incalcarea protocolului cu FMI si ar trebui sa ne imprumutam de pe piata pentru a finanta deficitul, adica ar creste si gradul de indatorare".

La randul sau, secretarul de stat in MFP Gheorghe Gherghina a explicat ca pentru a mentine anvelopa cheltuielilor cu personalul si in acelasi timp sa fie operate cresteri salariale pentru profesori ar insemna ca din sectorul bugetar sa plece 100.000 de oameni.

"Din punct de vedere economic, noi incercam sa tinem lucrurile sub control si sa pastram o stabilitate, si in acelasi timp incercam sa reducem cheltuielile de personal. Gherghina a mai spus ca o eventuala majorare a salariilor profesorilor necesita fie cresterea impozitelor, ceea nu este de dorit pe o perioada de revenire economica, fie renegocierea nivelului de deficit excesiv, ceea ar fi greu de obtinut", a spus Gherghina.

Acesta a adaugat ca singura posibilitate de majorare a salariilor profesorilor ar fi de micsorare a cheltuielilor de investitii si capital, ce presupune incetinirea cresterii economice si reducerea numarului de locuri de munca din sectorul economic.

Gherghina a mai precizat ca in cazul profesorilor care au castigat in instanta majorarea salariala de 50%, se va tine cont de programul de esalonare stabilit prin Ordonanta 71, respectiv 34% din valoarea totala a sumelor care trebuie acordate vor fi platite in 2012 , 33% vor fi achitate in 2013 si 33% in 2014.

Potrivit datelor furnizate de Gherghina, valoarea sumelor care trebuie platite celor care au castigat in instanta majorarea salariala de 50% este de 7,5 miliarde de lei, incluzand toate categoriile de bugetari.

Reprezentantii ministerului au precizat ca in acest moment nu este posibil sa acorde in acelasi timp si sumele cuvenite in urma hotararilor judecatoresti si revenirea la salariile de dinainte de taierea cu 25%.

"Costurile pentru rambursarea sumelor obtinute din hotararile judecatoresti depind de modul in care se vor face. Mai exact daca platim totul la 1 ianuarie 2012 vom avea costuri mai mari decat daca am face aceste plati esalonat, pe intreaga durata a anului", a precizat Gherghina.

Secretarul de stat a conchis ca in acest moment este foarte important sa se cheltuiasca si pentru investitiile necesare, mai ales in domeniul infrastructurii si cu precadere pentru autostrazi, considerand ca infrastructura "mai buna" ar atrage investitorii in Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#bugetari, #deficit bugetar, #disponibilizarea bugetarilor, #majorarea salariilor profesorilor, #salarii , #stiri FMI