Tarile din Orientul Mijlociu mai pierd inca 150 de miliarde de dolari anul acesta din cauza petrolului

Marti, 26 Aprilie 2016, ora 09:10
3365 citiri
Tarile din Orientul Mijlociu mai pierd inca 150 de miliarde de dolari anul acesta din cauza petrolului
Foto: Workers

Reprezentantii Fondului Monetar Internationl estimeaza ca economiile dependente de petrol din regiunea Orientului Mijlociu au pierdut anul trecut venituri de 390 de miliarde de dolari, ca urmare a prabusirii pietei.

Nici anul acesta nu se anunta a fi unul mai bun, pierderile estimate de economistii FMI urmand sa atinga valoarea de 150 de miliarde de dolari, potrivit Market Watch.

De la un pret de 115 dolari/baril, intalnit pana la jumatatea anului 2014, petrolul a coborat in 2015 pana la 30 de dolari, in prezent barilul tranzactiondu-se usor peste pragul de 40 de dolari.

Prabusirea pretului a luat prin surprindere tari precum Arabia Saudita si Kuweit, cele doua inregistrand anul trecut si cele mai mari deficite bugetare din regiune.

Statele exportatoare de petrol din Golful Persic nu au avut decat sa se adapteze noii realitati.

Masurile au variat de la introducerea impozitelor pentru populatie si reducerea subventiilor la energie, pana la cheltuirea unor importante sume din rezerva valutara a tarii sau imprumuturi internationale, asa cum a fost cazul Arabiei Saudite.

Inca 5 ani grei

"2016 va fi al doilea an din ciclul multianual de ajustare menit sa asigure echilibrarea bugetelor.

Probabil inca 4 sau 5 ani guvernele tarilor vor trebui sa isi adapteze politica de venituri si cheltuieli inainte de a ajunge intr-o pozitie confortabila din punct de vedere fiscal", estimeaza Masood Ahmed, directorul departamentului FMI pentru Orientul Mijlociu si Asia Centrala.

Cresterea economica pentru exportatorii de petrol din regiune este asteptata sa ajunga la 3 procente in cursul acestui an, cu 1% mai mult decat in 2015, dar aceasta doar ca urmare a cresterii productiei de petrol in Irak si a retragerii sanctiunilor internationale impuse Iranului.

#pierderi tari exportatoare petrol, #deficit bugetar state OPEC, #estimari fmi, #economii Orientul Mijlociu , #Rezultate financiare