FMI reduce prognoza de crestere economica a SUA. Politica lui Trump pare facuta la intamplare

Miercuri, 28 Iunie 2017, ora 06:18
5345 citiri
FMI reduce prognoza de crestere economica a SUA. Politica lui Trump pare facuta la intamplare
Foto: Wikimedia

Expertii FMI au operat o corectie negativa in prognoza de crestere economica a Statelor Unite, argumentand ca politica actualei administratii de la Washington are efecte negatiove resimtite de clasa de mijloc si pe piata muncii.

"A devenit clar ca multe dintre programele anuntate nu au detaliile puse la punct", reclama analistii Fondului, care au si scazut de la 2,3% la 2,1% prognoza de crestere economica a Americii, relateaza CNN Money.

Expertii FMI sustin ca ideile sale, precum reducerea impozitelor, reluarea investitiilor in infrastructura si reducerea cheltuielilor bugetare, nu sunt gresite, insa este ingrijoratoare lipsa de viziune pentru punerea lor in practica.

In ianuarie, FMI a rectificat pozitiv prognoza de crestere economica pentru SUA, sperand ca sprijinul unei majoritati in Congresul american ii va permite administratiei Trump sa opereze reformele fiscale anuntate in campania electorala. Procesul de reforma este pus sub semnul intrebarii insa.

Printre promisiunile lui Trump se numara si asigurarea unei cresteri economice minime de 3% pentru primul sau mandat, dar chestiunea este privita cu indoiala de economistii FMI, care il crediteaza pe presedintele american cu o doza foarte mare de optimism.

FMI atrage atentia ca somajul a scazut la cote extrem de reduse, in vreme ce un noul val de crestere a natalitatii pare sa ii faca pe americanii de varsta tinere sa apeleze la concedii de ingrijire a copiilor, in vreme ce politica de izolare a Statelor Unbite blocheaza accesul angajatilor straini e aceasta piata a muncii.

Inclusiv reprezentantii Rezervei Federale nu vad sanse de evolutie economica mai accentuata de 2% pntru urmatorii ani, iar taierea unor cheltuieli bugetare tinde sa afecteze o mare parte din populatia americana, persoanele cu venituri mici si clasa de mijloc urmand sa duca greul austeritatii promovate de presedinte, dupa cum observa expertii FMI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#prognoza FMI, #crestere economica sua, #politici administratie Trump , #Rezultate financiare