FMI cauta solutii. Ce sanse are noua linie de creditare?

Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 13:18
2066 citiri
FMI cauta solutii. Ce sanse are noua linie de creditare?

Linia de credit anuntata de FMI pentru prevenirea extinderii crizelor economice si financiare din Europa a contribuit la o revigorare a cursului pietelor din Statele Unite, insa nu au avut niciun efect asupra burselor europene.

Moneda euro, in schimb, a reactionat pozitv si a inregistrat cresteri inca de la primele ore dupa anuntul fondului, desi analistii sunt sceptici in privinta efectului pe care "Linia de precautie si lichiditati" l-ar putea avea in zona euro.

Decizia FMI a contribuit major la revenirea pietelor din SUA si a ajutat bursele americane sa isi recupereze pierderile din ultimele zile. Aici, indicele S&P 500 a crescut cu aproximativ 1%, pretul petrolului a crescut cu 1.5%, cuprul a crescut cu 0.5%, iar aurul a crescut cu 1.6%, potrivit FX Street.

"Pasul facut de FMI ar putea sa amelioreze intr-un fel problema Europei", a declarat Peter Tuz, presedinte Chase Invesment Counsel din Virginia.

Europa, insa, nu a simtit atat de puternic aceasta decizie. Singura care a rectionat a fost moneda euro, recunoscuta pentru stilul sau de a se lasa inflentata de astfel de vesti. Euro a castigat putin teren in fata dolarului, ajungand la 1.3512 dolari, de la 1.3490 dolari la sfarsitul zilei de luni.

Euro este condus dupa vestile din presa, si a reactionat ca atare, a declarat Mark McCormick, strateg pe valuta la Brown Brothers Harriman in New York, citat de The Wall Street Journal .

"Totusi, nu cred ca decizia va schimba cu mult situatia. Ea va sustine euro pe termen scurt", adauga analistul, cu scepticism.

Intr-adevar bursele europene au deschis in scadere, la minimele ultimelor sapte saptamani, cu Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene coborand cu 0,9% si atingand cel mai redus nivel de la inceputul lunii octombrie.

McCormick explica faptul ca aceasta decizie ar putea fi eficienta doar temporar pentru ca planul FMI, in sine, este doar o actiune de moment, menita sa controleze problemele pe care zona euro le are cu lichiditatile acum, mai degraba decat o solutie pe termen lung.

Astfel, aceasta noua linie de creditare ar putea fi o "masca" menita sa aduca siguranta pe piete, in contextul in care oficialii europeni inca se zbat sa gaseasca o modalitate de a implementa Fondul European de Stabilitate Financiara.

Alti analisti sunt chiar ferm convinsi ca noul instrument de creditare nu are mari sanse sa rezolve problemele Europei.

"E bine sa vedem ca cineva actioneaza in acest moment. Insa nu este clar daca acesti bani sunt valabili chiar si pentru cei care chiar au nevoie de ei, precum Italia sau Spania", spune Charles Robertson, economist sef la Renaissance Capital din Londra, citat de The Wall Street Journal.

Italia, insa, a respins deja o oferta din parte FMI de a deschide o linie de credit preventiva, chiar daca se afla foarte aproape de un colaps economic, fara previziuni de crestere si cu o serie de costuri de creditare tot mai mari.

In schimb, italienii au permis FMI sa ii monitorizeze reformele economice promise, iar unii economisti spun ca monitorizarea s-ar putea transforma in ultima instanta intr-un program de creditare.

Intr-adevar, daca Italia ar aplica pentru noua linie preventiva de creditare, ea ar putea imprumuta pana la 90 de miliarde de euro pentru a raspunde nevoilor sale in privinta datoriilor existente. Desigur, chiar si aceasta suma ar putea fi de ajutor, dar nu suficienta, ea fiind doar o fractiune din obligatiile pe care Roma le are.

Chiar si cu noua facilitate de la FMI, "povestea ramane aceeasi, nu avem un mecanism solid creat pentru Italia", sustine Thomas Costerg, economist la Standard Chartered Bank din Londra.

Pana la gasirea unei solutii mai bune, increderea va continua sa scada, sustine acesta, citat de Bloomberg.

Ungaria, eligibila pentru linia de precautie?

Thomas Costerg este de parere ca noua linie de credit ar fi potrivita pentru tari mai mici, precum Ungaria, iar Robertson este de acord cu el.

"Ar putea fi o surpriza placuta sa vedem ca Ungaria va accesa acest credit", declara Robertson, care recunoaste ca nu se asteapta, insa, la asa ceva.

Ce-i drept, Ungaria a cerut asistenta din partea FMI si UE saptamana aceasta pentru a recastiga increderea investitorilor, dar a tinut sa sublinieze ca nu intentioneaza sa ia niciun ban. Ministrul ungar al Economiei a declarat, in plus, ca se cauta o sustinere preventiva, de asigurare fara niciun fel de obligatii.

Analistul Ilie Serbanescu este, insa mai sceptic. "Despre Ungaria am indoieli ca va fi o destinatie pentru aceasta linie de credit pentru simplul motiv ca sunt in disputa(FMI cu Ungaria). Fondul ar putea considera ca Ungaria nu indeplineste conditiile pentru a primi un astfel de credit. Totusi, Ungaria a cerut un acord cu Fondul, deci se pot schimba lucrurile din acest punct de vedere", a explicat Serbanescu pentru Business 24.

Romania este exclusa de analist de pe lista tarilor care ar putea beneficia de aceste facilitati, intrucat noi avem deja un acord cu FMI.

Ce facilitati are noua linie de creditare

Restructurarea instrumentelor de creditare este cea de-a doua de acest tip din ultimele 15 luni, semn al efortului pe care FMI il depune pentru a convinge tarile sa ceara finantare, inainte de a se confrunta cu o criza de amploare.

Unul dintre motivele pentru care tarile europene ar putea fi atrase de aceasta linie de creditare este numarul limitat de conditii, in comparatie cu imprumuturile traditionale. Spre exemplu, pachetul de imprumut pentru Grecia include masuri de reducere a pensiilor, dar si de vanzare de active de stat.

Aceasta linie flexibila de credit vine fara nicio conditie pentru tarile ale caror economii sunt fundamental sanatoase.

In plus, FMI a anuntat ca isi extinde acest instrument de creditare pentru asistenta de urgenta, in caz de dezastru natural si alte situatii post-conflict, prin Instrumentul de Finantare Rapida.

In opinia analistului Ilie Serbanescu aceasta linie de credit ar putea fi destinata unui ajutor pentru zona euro prin cei mai afectati, fara sa ajunga la "rusinea" de a avea un acord cu fondul. "Adica ii dau bani Italiei dar n-o pun sa aiba un acord cu Fondul care este vazut ca lipsa de prestigiu", sustine Serbanescu.

#noua linie creditare FMI, #linie credit precautie, #zona euro datorii , #Rezultate financiare

Curs valutar

1 EUR = 4.9717 RON

-0.0056

1 USD = 4.6980 RON

-0.0053
  1. Unde putem să ne investim banii dacă România intră în recesiune: ”Asta e întotdeauna cea mai sigură variantă”
  2. Moneda euro ar putea trece prin ”furtuna perfectă”! Avertisment din partea analiștilor financiari
  3. Dispar magazinele Profi. Tranzacția anului în comerţul alimentar
  4. „Stare de urgență în economie”, declarată în Transnistria. Reacția liderilor transnistreni după anunțul întreruperii furnizării gazului rusesc
  5. Putin, lovit în serie. Două fenomene se răspândesc în țară brusc: Vine mama tuturor relelor în Rusia
  6. La români se scumpește, la americani se ieftinește. La ce preț derizoriu a ajuns benzina în SUA
  7. România, țara marilor firme. Cum domină giganții privați piața autohtonă
  8. Țările care „toarnă” cei mai mulți bani în firmele din România. Investitorii din doar două țări au adus peste 60 de miliarde de lei în capital
  9. Numărul angajaților bugetari a ajuns la o cifră record. Cheltuielile de personal au crescut spectaculos
  10. Christine Lagarde a pus ochii pe economiile europenilor. Șefa BCE propune un standard european de economisire