Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Capital Economics: Romania, una dintre cele mai vulnerabile economii

Capital Economics: Romania, una dintre cele mai vulnerabile economii


Romania este una dintre cele mai vulnerabile economii din Europa Emergenta, potrivit analistilor Capital Economics, care considera ca incertitudinile politice sunt ultimul lucru de care tara are nevoie.

Parlamentul a adoptat vineri o motiune de cenzura a opozitiei, cu 235 de voturi "pentru", Guvernul Ungureanu fiind demis.

"Romania este una dintre cele mai vulnerabile economii din Europa Emergenta si am anticipat deja ca se va contracta cu 0,5% in acest an. O perioada de incertitudini politice este ultimul lucru de care tara are nevoie", se arata intr-o nota a Capital Economics.

Problema esentiala este ce implicatii va avea caderea guvernului asupra programului convenit cu FMI si UE. Romania nu a accesat linia de finantare, care ii confera insa protectie fata de turbulentele din zona euro.

Necesarul de finantare externa al Romaniei este moderat, potrivit standardelor regiunii, dar este totusi ridicat comparativ cu ale state emergente, se arata in nota.

Misiunea de evaluare a FMI, Comisia Europeana si Bancii Mondiale se afla in Romania pentru negocieri cu autoritatile romane, dar discutiile vor fi intrerupte si vor continua la nivel tehnic atat in ceea ce priveste criteriile de indeplinit, cat si perspectivele macroeconomice, urmand sa mai stea in tara cel putin cateva zile.

Bancile sunt dependente in mare masura de finantarea de la companiile-mama din zona euro, iar guvernul se afla in negocieri cu Banca Mondiala pentru o linie de credit suplimentara de 1 miliard de euro.

In conditiile actuale, a devenit extrem de improbabil ca aceasta linie de finantare sa se materializeze in viitorul apropiat, potrivit firmei britanice de consultanta financiara.

Pietele financiare se vor concentra pe implicatiile caderii guvernului asupra sedintei Bancii Nationale a Romaniei de saptamana viitoare, cand era asteptata o noua reducere de 0,25 puncte procentuale a dobanzii de politica monetara, la 5%, dar care acum a devenit incerta.

Capital Economics noteaza ca, avand in vedere datoria externa a Romaniei, cursul de schimb este un factor esential in procesul de decizie al BNR privind dobanda de referinta, iar incertitudinile politice fac improbabila reducerea acesteia.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 2096 ori