Banii FMI, doar un pas inainte. SUA au sfaturi pentru Europa

Duminica, 22 Aprilie 2012, ora 12:48
1953 citiri
Banii FMI, doar un pas inainte. SUA au sfaturi pentru Europa
Foto: Christine Lagarde/ SURSA: Irish Times

Fondul Monetar International (FMI) trebuie sa implementeze reforme fiscale curajoase pentru a impiedica intrarea Europei intr-o etapa si mai dificila a crizei, sustin oficialii care au participat la intalnirea de primavara a FMI de la Washington.

Declaratiile vin dupa ce fondul anunta o reimprospatare a "arsenalului" sau cu 430 de miliarde de dolari, scrie SeattlePi

Timothy Geithner, secretarul trezoreriei americane, le-a spus oficialilor FMI ca Europa trebuie sa fie mult mai creativa si mai agresiva in lupta impotriva crizei, implicand toate resursele financiare de care dispune, inclusiv Banca Centrala Europeana.

"Succesul urmatoarei etape a crizei financiare atarna de dorinta Europei si capacitatea sa de a pune in aplicare toate instrumentele de care dispune, intr-un mod creativ, flexibil si agresiv pentru a sustine tarile in procesul de implementare a reformelor", a declarat Geithner.

FMI primeste 430 de miliarde de dolari

Fondul Monetar International a facut un pas imens inainte dupa ce cativa membri FMI au promis resurse suplimentare de 430 de miliarde de dolari, in cadrul intalnirii de primavara a Fondului, la Washington.

Resursele suplimentare ar putea fi utilizate pentru a salva economiile cu probleme din zona euro, chiar daca FMI a sustinut intotdeauna ca fondurile sale vor fi disponibile pentru toti membri sai.

Suplimentarea fondului e binevenita, dar nu suficienta

Aceasta consolidare financiara a fondului este un pas important inainte, insa va mai fi nevoie si de alti pasi pentru a crea o solutie reala la criza financiara, a declarat Tharman Shanmugaratnam, membru al boardului FMI.

Potrivit acestuia, saptamana aceasta a existat un consens clar intre nevoia de a adopta reforme fiscale, precum scaderea deficitelor guvernamentale, si cea de a actiona pentru a spori cresterea economica in urmatorii trei ani.

"Daca nu ne recuperam cresterea, atunci nici sustenabilitatea fiscala nu mai este posibila", a declarat Shanmugaratnam, adaugand ca afirmatia este valabila atat pentru zona euro, cat si pentru Statele Unite.

Christine Lagarde, directorul FMI, a caracterizat intalnirile de saptamana trecuta drept un "moment Washington", potrivit CNN Money.

"Am simtit 'momentul Washington' in acele incaperi, in cadrul intalnirilor", declara, sambata, seful FMI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#FMI intalnire primavara Washington, #fmi criza europa, #concluzii FMI Washington , #Rezultate financiare