Alegerile trec si prin stomac: Macron sau Le Pen trebuie sa scape Franta de saracie si somaj

Marti, 25 Aprilie 2017, ora 12:00
6692 citiri
Alegerile trec si prin stomac: Macron sau Le Pen trebuie sa scape Franta de saracie si somaj
Foto: Eski Paper

Dintre primele trei economii ale Europei, Franta se face imediat remarcata ca fiind si cea mai vulnerabila, iar accederea candidatilor Marine Le Pen si Emmanuel Macron in runda finala a alegerilor prezidentiale pune sub presiune si sistemul politic clasic din Hexagon.

Fata de locuitorii din Germania si Marea Britanie, francezii au deja experienta amara a unor ani consecutivi de crestere economica redusa, somaj ridicat si deficit bugetar, fapt care face ca toate aceste teme sa devina de o importanta critica in discursul politic al celor doi politicieni, relateaza CNN Money.

Fiecare dintre cei doi a prezentat diverse solutii pentru redresarea economica a tarii, dar fundalul ramane in continuare ingrijorator. Anul trecut, economia Frantei a crescut cu doar 1,2 procente, in vreme ce Germania si Regatul Unit au inregistrat cresteri de 1,8%.

Conform unei prognoze FMI, nici 2017 nu va reprezenta un an favorabil dezmortirii economice a Frantei, aceasta fiind asteptata sa se ridice cu doar 1,4%, reprezentand una din cele mai mici cresteri din UE.

Somajul reprezinta o alta problema spinoasa, rata de 10% fiind peste media inregistrata in zona euro si dubla fata de cea prezenta in Germania si Marea Britanie.

Sub valul disperarii celor fara un loc de munca se ascunde insa un pericol si mai mare: somajul in randul tinerilor, ajuns in prezent la 24% in randul populatiei cu varste intre 15 si 24 de ani.

In acelasi timp insa, rata inegalitatii sociale este de doar 0,28, mai redusa fata de cea din Germania (0,29) sau Marea Britanie (0,35), dar mentinerea populatie peste pragul saraciei se face cu cheltuieli de la bugetul de stat.

Finantarea programelor sociale a atins 31,5% din PIB, un procent cu 6,2% peste cel inregistrat in Germania si la 10% distanta fata de cel din Marea Britanie.

In aceste conditii, nu este deloc de mirare ca datoria publica a statului francez s-a umflat de la 58% din PIB, in 2007, la aproape 90% in prezent.

Recomandarile expertilor FMI pentru guvernul de la Paris au vizat implementarea unui set rapid de reforme si adoptarea unei politici sociale austere, dar ramane de vazut daca vreunul din cei doi candidati ramasi in cursa prezidentiala va reusi sa puna in aplicare un astfel de plan.

#alegeri prezidentiale Franta, #prognoza FMI, #economie franta, #somaj , #Rezultate financiare