Yuanul, gata sa devina valuta de referinta a FMI, ca euro si dolarul - bate lira sterlina

Joi, 26 Martie 2015, ora 13:36
3488 citiri
Yuanul, gata sa devina valuta de referinta a FMI, ca euro si dolarul - bate lira sterlina
Foto: Live Trading News

Yuanul ar urma sa intre, alaturi de dolar si euro, in randul monedelor folosite de FMI ca elemente de referinta pe piata valutara globala.

Miscarea ar reprezenta un pas urias pentru China pe calea impunerii sale ca putere economica globala.

Nu este deocamdata un punct de vedere oficial al echipei conduse de Christine Lagarde, ci o prognoza emisa de analistii Bank of America Merrill Lynch.

Moneda din China ar putea obtine in octombrie acordul FMI pentru a intra in randul valutelor de referinta folosite de Fond in tranzaciile internationale, informeaza Market Watch.

Clubul vedetelor Forex

In momentul de fata, cosul FMI cu super-valute include doar dolarul, euro, lira sterlina si yenul, ceea ce transforma eventuala primire a yuanului intr-un eveniment notabil.

Legitimarea yuanului ca valuta de rezerva va oferi Chinei sansa de a reduce costurile imprumuturilor externe si "un grad suplimentar de libertate in finantarea deficitelor de cont curent", sustin analistii Merril Lynch.

Peste lira sterlina

De altfel, reprezentantii bancii sustin ca folosirea yuanului inca de pe acum pe post de rezerva valutara de catre bancile centrale ale unor state intareste pozitia acestuia in randul super-valutelor FMI din sistemul SDR (Special Drawing Rights).

Astfel, sustin analistii, yuanul ar putea sa "cantareasca mai greu" decat lira sterlina sau yenul japonez.

Conform datelor detinute de Merril Lynch, bancile centrale din toata lumea detin in acest moment titluri de stat emise de guvernul de la Beijing care insumeaza peste 80 miliarde de dolari.

Este a saptea mare rezerva valutara din lume la aceasta ora.

Moment oportun

FMI analizeaza cererile de accedere in sistemul SDR o data la 5 ani.

In 2010, China a mai avut o incercare de a introduce moneda nationala in randul valutelor de top folosite in tranzactiile internationale ale FMI, dar reprezentantii Fondului s-au opus argumentand ca, la acea data, contul curent al Chinei nu indeplinea criteriile pentru includerea yuanului in sistem.

La aceasta ora, atat guvernatorul Bancii Populare a Chinei, Zhou Xiaochuan, cat si analistii cred ca yuanul si economia chineza au toate ansele sa treaca acest test.

Exista deja o piata externa pentru tranzactiile cu yuani, dupa ce China a deschis pe teritoriul canadian birouri de tranzactii valutare si depozite in yuani, iar multe dintre bancile luxemburgheze operezeaza tranzactii in moneda chinezeasca.

Din punct de vedere politic, strategii care analizeaza pozitia Washingtonului nu vad posibila o opozitie a americanilor pe aceasta tema.

Oficialii din Statele Unite insista ca Beijingul sa se implice mai mult in institutiile internationale, unde pozitia Washingtonului se clatina destul de serios, iar relatiile dintre cele doua state nu au nevoie de inca o perioada tensionata.

Se asteapta vremuri tulburi

Efectul intrarii in clubul select al valutelor FMI este inca incert.

O parte dintre comentatori se asteapta ca, dupa accederea in sistemul SDR, cererea pentru yuan sa creasca brusc, punand presiune pe dolar si celelalte valute de referinta.

Aceasta, in ciuda faptului ca Banca Populara a Chinei va dicta, in ultima instanta cursul la care se va tranzactiona moneda chinezeasca.

In schimb, analistii pietei valutare din cadrul Merril Lynch sustin ca va trebui sa ne asteptam la o perioada de volatilitate.

"Daca este ca yuanul sa devina o valuta de rezerva cu potential mare de convertibilitate, acest lucru implica tranzactii masive in ambele directii si, prin urmare, o volatilitate crescuta.

In cele din urma, succesul yuanului tine de stabilitatea sa pe termen lung si de posibilitatea de a oferi investitorilor straini rezerva de lichiditati necesara", explica analistii bancii americane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#yuan valuta forte, #rezerve valutare yuani, #valute referinta FMI, #sistem SRD FMI , #Management