FMI se implica in planul BCE

Luni, 10 Septembrie 2012, ora 08:49
1523 citiri
FMI se implica in planul BCE

Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, si-a exprimat sprijinul ferm fata de noul program de achizitionare a obligatiunilor adoptat saptamana trecuta de BCE si a dat asigurari ca FMI este pregatit sa se implice in proiectarea si monitorizarea implementarii lui, transmite Reuters.

Christine Lagarde, care a participat la lucrarile summitului la nivel inalt al celor 21 de state din grupul de cooperare Asia-Pacific de la Vladivostok, a laudat statele din zona euro care se confrunta cu dificultati financiare - Spania si Italia - ca au adoptat masuri pentru a-si pune in ordine finantele publice, meritand astfel ajutor de la uniunea monetara.

Dar, in ciuda presiunilor exercitate asupra Madridului de a solicita un pachet complet de asistenta financiara, seful FMI a sugerat ca exista posibilitatea implicarii institutiei in programul BCE de a achizitiona nelimitat bonduri ale statelor din zona euro.

Consiliul guvernatorilor BCE a creat joi un nou program de achizitionare a bondurilor, numit "Outright Monetary Transactions" (OMT), care va inlocui precedentul program si va ajuta BCE sa cumpere nelimitat obligatiuni cu scadenta intre un an si trei ani.

Tarile care doresc ca BCE sa le achizitioneze obligatiunile vor trebui sa accepte anumite conditii, care vor fi partial monitorizate de FMI, a explicat seful BCE, Mario Draghi, adaugand ca aceste achizitii nu vor duce la tiparirea suplimentara de bani pentru cele 17 state ale zonei euro. Draghi a dat asigurari ca BCE va ajuta numai statele care accepta si implementeaza conditiile stricte, iar fondurile de salvare ale zonei euro vor achizitiona, de asemenea, obligatiuni.

"Ceea ce a anuntat saptamana trecuta BCE reprezinta o indicatie precisa a cadrului in care institutia va fi un jucator activ in vederea restabilirii economiei zonei euro. Parerea noastra este ca partenerii nostri din zona euro stiu acum exact ce trebuie sa faca. FMI este gata sa ajute si sa ofere asistenta in proiectarea si monitorizarea implementarii programelor BCE", le-a declarat Lagarde jurnalistilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#FMI proiect BCE, #plan BCE aprobare FMI, #Lagarde plan BCE , #Management