Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMI recomanda Romaniei o agentie guvernamentala pentru firmele de stat

FMI recomanda Romaniei o agentie guvernamentala pentru firmele de stat
Analistul economic al FMI pentru Romania, Anca Paliu, crede ca este nevoie de un departament sau o agentie guvernamentala care sa se ocupe de firmele de stat si ca este necesara transparenta in raportarile financiare, in conditiile in care in prezent nu se stie nici macar cate firme de stat exista.
"Cu privire la transparenta si la evidentierea informatiilor, dorim sa vedem o transparentizare mai buna a sistemului de raportare. Nu exista cerinte legale cu privire la firmele de stat. Legile actuale spun ca firmele isi publica aceste informatii pe internet doar daca au site. Noi nici macar nu stim cate firme de stat exista. Exista 700, maximum 1.000. Noi am vrea sa le vedem transparente, vrem sa vedem ca exista un departament, o agentie guvernamentala care se ocupa de aceste firme, vrem un raport anual cu privire la acestea, sa vedem ce fac ele, care este situatia lor, ce se face pentru a le imbunatati situatia", a mentionat analistul economic al FMI pentru Romania si Bulgaria, Anca Paliu.

Aceasta a subliniat ca exista masuri urgente care trebuie luate pentru a reduce arieratele la zero. De asemenea, trebuie restructurate toate categoriile de cheltuieli, iar managementul privat reprezinta o etapa intermediara pana la privatizare, abordare care "trebuie facuta cu mare grija".

"Dorim de asemenea sa vedem si analize ample, capitole ample in strategia pe termen mediu si lung. Recomandam o imbunatatire a gradului de responsabilizare a ministerelor de resort. De exemplu, daca inregistreaza pierderi, bugetul lor trebuie sa fie ajustat pe pierderile respective. De asemenea, trebuie identificate acele firme de stat care trebuie privatizate, restructurate sau inchise", a mai spus Paliu.

In ceea ce priveste responsabilitatea Consiliilor de Administratie, reprezentantul FMI sustine ca in alte tari se observa o miscare catre comitete independente, profesionale.

"In alte Consilii de Administratie, in alte tari, nu exista reprezentanti ai statului, asa cum se intampla la noi. La noi, la modul ideal, cel putin jumatate din Consiliul de Administratie de la stat ar trebui sa fie niste profesionisti independenti", a mai spus Paliu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: NewsIn
Articol citit de 1239 ori