FMI recomanda Romaniei o agentie guvernamentala pentru firmele de stat

Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 20:50
1491 citiri
FMI recomanda Romaniei o agentie guvernamentala pentru firmele de stat

Analistul economic al FMI pentru Romania, Anca Paliu, crede ca este nevoie de un departament sau o agentie guvernamentala care sa se ocupe de firmele de stat si ca este necesara transparenta in raportarile financiare, in conditiile in care in prezent nu se stie nici macar cate firme de stat exista.

"Cu privire la transparenta si la evidentierea informatiilor, dorim sa vedem o transparentizare mai buna a sistemului de raportare. Nu exista cerinte legale cu privire la firmele de stat. Legile actuale spun ca firmele isi publica aceste informatii pe internet doar daca au site. Noi nici macar nu stim cate firme de stat exista. Exista 700, maximum 1.000. Noi am vrea sa le vedem transparente, vrem sa vedem ca exista un departament, o agentie guvernamentala care se ocupa de aceste firme, vrem un raport anual cu privire la acestea, sa vedem ce fac ele, care este situatia lor, ce se face pentru a le imbunatati situatia", a mentionat analistul economic al FMI pentru Romania si Bulgaria, Anca Paliu.

Aceasta a subliniat ca exista masuri urgente care trebuie luate pentru a reduce arieratele la zero. De asemenea, trebuie restructurate toate categoriile de cheltuieli, iar managementul privat reprezinta o etapa intermediara pana la privatizare, abordare care "trebuie facuta cu mare grija".

"Dorim de asemenea sa vedem si analize ample, capitole ample in strategia pe termen mediu si lung. Recomandam o imbunatatire a gradului de responsabilizare a ministerelor de resort. De exemplu, daca inregistreaza pierderi, bugetul lor trebuie sa fie ajustat pe pierderile respective. De asemenea, trebuie identificate acele firme de stat care trebuie privatizate, restructurate sau inchise", a mai spus Paliu.

In ceea ce priveste responsabilitatea Consiliilor de Administratie, reprezentantul FMI sustine ca in alte tari se observa o miscare catre comitete independente, profesionale.

"In alte Consilii de Administratie, in alte tari, nu exista reprezentanti ai statului, asa cum se intampla la noi. La noi, la modul ideal, cel putin jumatate din Consiliul de Administratie de la stat ar trebui sa fie niste profesionisti independenti", a mai spus Paliu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#agentie guvernamentala fmi, #fmi companii stat, #management privat , #Management