FMI avertizeaza: Criza se accentueaza

Joi, 15 Decembrie 2011, ora 21:30
2228 citiri
FMI avertizeaza: Criza se accentueaza

Criza europeana e aproape de a atinge nivelul in care nu mai poate fi rezolvata de un grup mic de tari, a declarat Christine Lagarde, joi. Ea sustine ca daca liderii tarilor nu coopereaza, lumea se va trezi intr-o situatie similara celei din 1930, inainte de izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial.

"Nu exista nicio economie in lume care sa fie imuna la criza. Fie ca sunt tari cu venituri mici, sau piete emergente, venituri medii sau economii avansate, nimeni nu e scutit. Criza atinge un punct in care fiecare trebuie sa se gandeasca ce poate face," a spus Lagarde, citata de Bloomberg.

Daca intreaga comunitate internationala nu lucreaza impreuna, riscul, din punct de vedere economic, devine protectionismul si izolatia, sustine sefa FMI. "Aceasta e exact descrierea evenimentelor din anii '30 si ce a urmat nu e ceva ce ne dorim."

Lagarde sustine ca viitorul economic al lumii "nu arata prea bine" din pricina riscurilor crescute, reviziunilor descendente, cresterilor lente, deficitelor mari si economiilor nesigure.

Singura exceptie, conform sefei FMI, sunt pietele emergente si economiile asiatice care vor trebui sa dea o mana de ajutor in rezolvarea crizei pentru a putea trece cu bine peste aceasta perioada. Fraiele misiunii impotriva crizei trebuie sa fie insa in Europa.

"Trebuie sa porneasca de la centrul crizei, care in mod evident se afla in Europa, si mai ales de la tarile zonei euro, care au o uniune monetara," a spus Lagarde.

Ea a descris zona euro si tarile care folosesc moneda unica, drept "o uniune monetara care nu a fost completata cum trebuie si de o uniune fiscala si economica".

In timp ce liderii europeni se chinuie sa rezolve problemele, pietele financiare devin nerabdatoare. "Ar fi grozav, din punctul de vedere al pietelor, daca problemele nu ar fi in "in curs de rezolvare" ci s-ar rezolva peste noapte. Din pacate, cei care locuiti in tari democratice stiu ca lucrurile nu se intampla in felul asta, ci necesita timp," a mai spus sefa FMI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#FMI Christine Legarde, #criza europa, #criza mondiala, #criza financiara, #avertizari FMI , #Management