FMI ar putea crea o linie de credit pentru tarile afectate de socuri financiare

Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 21:30
1515 citiri
FMI ar putea crea o linie de credit pentru tarile afectate de socuri financiare
FMI

Fondul Monetar International (FMI) ar putea crea o noua linie de credit, pe termen de sase luni, destinata tarilor care se confrunta cu socuri financiare, au declarat oficiali din tarile G20 si din FMI, in conditiile in care criza datoriilor din Europa continua sa loveasca pietele financiare.

Suma pusa la dispozitie va fi limitata la de cinci ori contributia tarii respective la FMI, astfel incat linia de credit este potrivita cel mai bine tarilor mai mici, au spus sursele citate de Bloomberg.

Este probabil ca propunerea sa fie aprobata la reuniunea G20 care va avea loc in aceasta saptamana la Cannes, unde natiunile europene vor cere sprijinul altor membri.

Instrumentul va fi cel mai recent dintr-o serie de masuri ale FMI adoptate in scopul cresterii lichiditatilor, avand in vedere ca criza din Grecia risca sa se extinda.

Aceasta linie de credit ar putea fi folosita in cadrul unui pachet international mai larg destinat sustinerii unor economii mari precum Spania, participarea Fondului avand rolul sa dea incredere investitorilor, a declarat Bessma Momani, profesor de stiinte politice la University of Waterloo din Canada.

Reuniunea G20 se va concentra pe protejarea economiei mondiale de problemele Europei. Liderii europeni se afla sub presiunea de a da detalii privind modalitatile de extindere a capacitatii fondului de stabilitate la 1.000 de miliarde de euro.

Finantarea disponibila prin noua facilitate a FMI ar fi mica in raport cu posibilul necesar pentru o tara ca Italia, pe care liderii europeni incearca sa o protejeze de criza datoriilor.

Suma maxima pe care Italia ar putea-o obtine astfel de la FMI ar fi de 44 de miliarde de euro.

Italia are datorii de 1.900 de miliarde de euro, iar analisti ai Citigroup si Royal Bank of Scotland Group sustin ca fondul de stabilitate ar trebui sa aiba o capacitate de minim 2.000 de miliarde de euro pentru a putea proteja statul italian.

#FMI credit tari afectate financiar, #linie credit FMI , #Management