FMI acuza: Coruptia ucide cresterea economica. Spagile ajung la mii de miliarde de dolari

Joi, 12 Mai 2016, ora 11:20
3654 citiri
FMI acuza: Coruptia ucide cresterea economica. Spagile ajung la mii de miliarde de dolari
Foto: Wikimedia

Calculele economistilor Fondului Monetar International demonstreaza ca, la nivel global, coruptia din sistemul public sifoneaza intre 1.500 si 2.000 de miliarde dolari in fiecare an.

Costurile sunt mult mai mari insa, daca este sa luam in calcul diminuarea cresterii economice, deficitul fiscal si cresterea gradului de saracie, arata cel mai nou studiu al FMI, citat de IB Times.

Analiza economistilor institutiei internationale arata ca limitarea nivelului coruptiei este esentiala pentru atingerea stabilitatii macroeconomice la nivel global.

O strategie de eradicare a coruptiei implica asigurarea transparentei decizionale, un cadru legal clar si o amenintare cat mai clara din partea sistemelor juridice pentru corupti.

"Daca efectele directe ale coruptiei sunt binecunoscute, cele indirecte se arata a fi mult mai substantiale si mai debilitante. Coruptia are si un puternic efect coroziv asupra societatii prin subminarea increderii in autoritatile statale si erodarea standardelor morale ale populatiei", arata directorul executiv al Fondului, Christine Lagarde.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#coruptie nivel global, #coruptie sistem public, #analiza FMI, #efecte macroeconomice , #Management