Economist-sef al FMI: Brexit va deregla serios economia globala

Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 15:40
4121 citiri
Economist-sef al FMI: Brexit va deregla serios economia globala
Foto: Flickr/International Monetary Fund

Maurice Obstfeld, economist-sef al Fondului Monetar International, se arata ingrijorat de faptul ca britanicii ar putea opta pentru o iesire a Regatului Unit din cadrul Uniunii Europene.

Iesirea ar provoca pagube la nivel global si ar putea reduce nivelul de crestere economica al Marii Britanii pentru ani in sir, a avertizat reprezentantul institutiei financiare internationale, citat de The Telegraph.

Un joc periculos

Comentariul lui Obstfeld vine pe fondul ingrijorarii crescande a FMI in legatura cu stagnarea economica indelungata la nivel global si reducerea masurilor de rezerva pe care bancile centrale le mai au la dispozitie.

Obstfeld descrie Brexit ca pe o "reala posibilitate" care anunta vremuri si mai tulburi pentru sansele de redresare economica la nivel global.

Nelinistea cea mai mare se va resimti in randul investitorilor, deoarece iesirea din UE va anula acordurile comerciale de care Marea Britanie are nevoie pentru a accesa alte piete externe, crede economistul sef al Fondului.

"Deja referendumul din iunie, in care se va lua in calcul mentinerea sau renuntarea la statutul de membru UE, a creat nesiguranta in randul investitorilor. Brexit insa poate provoca pagube insemnate la nivel regional si global prin perturbarea relatiilor comerciale deja stabilite", apreciaza Maurice Obstfeld.

Crestere anemica

Prognoza actuala de crestere economica in Regatul Unit este de doar 1,9%, cea mai scazuta din 2012 incoace si oricum revizuita in scadere fata de 2,2 procente, cat arata estimarea de acum 3 luni a FMI.

Pentru 2017 se estimeaza ca economia Marii Britanii va creste cu 2,2%, dar situatia s-ar putea schimba in cazul abandonului din proiectul comun european, lucru care il face pana si pe ministrul britanic George Osborne sa prevada un "sir intreg de lucruri rele care se pot intampla in cazul iesirii din UE".

"In vreme ce Marea Britanie este una din economiile dezvoltate care inregistreaza o rata mare de crestere, avertismentul FMI cu privire la iesirea din UE este unul puternic.

Pentru prima data, vedem care ar fi impactul asupra economiei noastre in caz de Brexit", a explicat Osborne.

La nivel global, FMI crede ca redresarea economica este la fel de fragila, existand riscul de recesiune sau de "stagnare seculara".

Cresterea economica la nivel global pentru anul in curs este prognozata la 3,2%, cu posibilitatea ca in 2017 sa ajunga la 3,5 procente, considera economistii Fondului.

Solutiile intrevazute de acestia constau in mai multa "munitie" pentru politicile monetare ale bancilor centrale si stimuli fiscali care sa asigure cresterea nivelului de investitii.

FMI a emis un avertisment in caz de Brexit si in cursul anului trecut, prin vocea directorului Christine Lagarde, care i-a atentionat pe britanici ca iesirea din UE i-ar putea costa locurile de munca si investitiile straine.

O analiza detaliata a impactului economic pe l-ar avea un vot negativ dat de britanici proiectului european urmeaza sa fie publicata de FMI in cursul lunii viitoare.

De asemenea, OCDE va emite un raport similar inainte de organizarea referendumului din Marea Britanie, programat pentru 23 iunie.

#efecte Brexit, #impact Brexit economie globala, #prognoza FMI , #Management