Tanasescu: Nu exista riscuri ca Romania sa ia bani din acordul preventiv cu FMI

Luni, 12 Decembrie 2011, ora 13:03
1533 citiri
Tanasescu: Nu exista riscuri ca Romania sa ia bani din acordul preventiv cu FMI

Romania nu va lua bani din acordul preventiv cu FMI, iar statul va continua sa se finanteze fara disfunctii, sustine reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

Potrivit lui Tanasescu, in 2012, sursele de finantare vor fi cresterea economica, suplimentarea estimata a intrarilor de fonduri europene, precum si un mecanism de swap-uri in lant cu companii de stat care au datorii intre ele si fata de bugetul de stat.

"Multe companii de stat au datorii la buget si intre ele. Se dau bani de la buget "la un capat" al circuitului, datoriile se sting in lant intre ele si se obtin venituri la buget. Un flux poate dura cateva luni iar pentru ca mecanismul sa fie eficient trebuie evitate scurgerile spre alte zone", spune Tanasescu.

Si presedintele Traian Basescu afirma recent ca, pentru perioada urmatoare, Romania nu se afla in in situatia de a apela la resursele pe care le are la dispozitie de la FMI si de la UE, adaugand ca folosirea banilor de la Fond "nu ar fi un semn pozitiv", chiar daca banii sunt "foarte ieftini". Acesta a raspuns la o intrebare legata de declaratiile consilierului BNR Lucian Croitoru privind faptul ca Romania ar putea apela anul viitor la banii de la FMI.

Autoritatile romane au decis sa continue sa trateze acordul stand-by cu FMI aprobat in martie, de 3,6 miliarde euro, ca pe unul de tip preventiv, ceea ce inseamna ca nu intentioneaza sa traga aceste sume.

#Mihai Tanasescu acord FMI Romania, #bani FMI Romania , #Imprumut FMI Romania