Sistemul bancar ramane vulnerabil - Concluziile misiunii FMI in Romania

Sambata, 23 Iunie 2012, ora 10:29
2163 citiri
Sistemul bancar ramane vulnerabil - Concluziile misiunii FMI in Romania

FMI atrage atentia asupra vulnerabilitatii sistemului bancar si necesitatii reducerii cheltuielilor.

De asemenea, concluziile celei de-a cincea misiuni a Fondului Monetar International in Romania subliniaza necesitatea continuarii reformelor structurale si respectarea obligatiilor asumate prin acord, precum privatizarea partiala a companiilor de stat si implementarea managementului privat in cadrul acestor organizatii.

FMI a decis disponibilizarea unei noi transe de imprumut, in valoare de 519,4 milioane de euro, in cadrul celei de-a cincea revizuiri a acordului preventiv cu Romania. Cea de-a cincea revizuire a fost ultima condusa de americanul Jeffrey Franks, care va fi inlocuit din aceasta vara de olandezul Erik de Vrijer.

Banii pot fi folositi oricand, desi autoritatile romane au indicat ca vor considera in continuare acordul ca fiind preventiv.

Sistemul bancar ramane vulnerabil

Sistemul bancar din Romania ramane vulnerabil la criza externa, iar autoritatile trebuie sa intareasca supravegherea si instrumentele de intervenetie.

"Sistemul bancar din Romania ramane vulnerabil la situatia din Europa, ca urmare a legaturilor financiare stranse. Rata de adecvare a capitalului bancilor este buna, iar provizioanele ridicate, dar creditele neperformante continua sa urce.

In acest context, autoritatile ar trebui sa intareasca si mai mult supravegherea sectorului financiar si cadrul de combatere a crizei. Politica monetara trebuie sa ramana, de asemenea, precauta, iar politica cursului de schimb ar trebui sa limiteze interventiile atat timp cat impactul deprecierii monedei asupra preturilor si situatiei financiare ramane modest", a declarat directorul adjunct al FMI, Nemat Shafik, potrivit Mediafax.

Cu toate acestea, FMI apreciaza ca rezultatele economice ale Romaniei, in cadrul acordului, raman solide, estimand ca PIB va creste in cea de-a doua jumatate a anului. De asemenea, inflatia va ramane sub control, iar deficitul de cont curent va continua sa se imbunatateasca.

"Votul a aratat ca Guvernul este angajat in respectarea acordului cu FMI. In timpul dezbaterilor, membrii board-ului au transmis autoritatilor romane sa accelereze reformele structurale pentru a creste competitivitatea economiei. Au fost lucruri generale privind reformele structurale, consolidarea fiscala si politica monetara, care trebuie sa ramana in continuare prudenta in conditiile turbulentelor din zona euro", a declarat pentru Mediafax, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

FMI cere Guvernului disciplinea in privinta cheltuielilor, precum si reforme in energie si transporturi

"Þinta de deficit bugetar a fost relaxata usor, pentru a permite unele cheltuieli contraciclice. O disciplina stricta in privinta cheltuielilor va fi necesara pentru a atinge tintele revizuite. Mai pe larg, pot ramane necesare, pentru atingerea obiectivelor fiscale din program, eforturi sporite pentru rezolvarea arieratelor ramase, precum si reforme in domeniile fiscalitatii si sanatatii.

Autoritatile trebuie sa progreseze si cu reformele din domeniile energie si transporturi, unde perturbarile legate de pret si administrarea ineficienta continua sa afecteze eficienta. In aceasta privinta, trebuie intensificate eforturile de a restructura si privatiza companii de stat. Reformele lente de pana in prezent au descurajat investitiile si au tras in jos nivelul de trai", a spus Shafik.

Principalul angajament din cadrul acordului il reprezinta introducerea managementului privat la companiile de stat si privatizarea partiala, in special prin listarea la bursa, sau vanazarea de pachete majoritare de actiuni.

Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro. In urma cu doua saptamani, Banca Mondiala a aprobat un memorandum de intelegere cu Romania in urma caruia institutia a pus la dispozitie o linie de credit de 1 miliard de euro.

#transa de imprumut FMI, #concluziile FMI, #a cincea misiune FMI, #fmi romania, #bani fmi , #Imprumut FMI Romania

Curs valutar

1 EUR = 4.9759 RON

-0.0004

1 USD = 4.5521 RON

0.0144
  1. Autostrada dintre Sibiu și Pitești "crește" fantastic. Pe o porțiune de șosea rapidă se va putea circula deja de anul acesta VIDEO
  2. Finanțare de la stat pentru pompele de căldură. Anunț de la ministerul Energiei pentru proprietari
  3. Patronii elvețieni ai celui mai mare combinat chimic din România vor să îl vândă. Un afacerist român, care discută de concedieri colective, ar vrea să îl cumpere
  4. Românii pot cumpăra titluri Tezaur începând de luni. Dobânzile, aceleași ca în septembrie
  5. Dosar penal după ce Ministrul Energiei a reclamat blocarea proiectelor. Cei vizați ar avea ”legături cu Rusia”
  6. Carburanți cum n-a văzut Vestul. România este aproape singura țară din UE în care benzina și motorina s-au scumpit față de anul trecut
  7. Două mari companii străine sunt interesate de cel mai important proiect pentru sistemul energetic românesc. Ministrul Energiei: „Nu renunț nici în ruptul capului”
  8. Munca de acasă, pe cale de dispariție. Domeniile în care se mai lucrează de acasă
  9. Cele mai mari companii din România. Din ce industrii vin firmele cu cifre de afaceri cât 80% din PIB-ul țării
  10. Vestea ce l-ar îngropa pe Putin. Motivul pentru care Rusia nu mai poate susține războiul