FMI despre acordul UE: s-a gasit solutia, dar nu-i completa

Luni, 12 Decembrie 2011, ora 09:18
1325 citiri
FMI despre acordul UE: s-a gasit solutia, dar nu-i completa

Acordul convenit saptamana trecuta de tarile europene pentru cresterea integrarii economice este un pas in directia buna, dar nu o solutie completa pentru criza datoriilor zonei euro, a declarat duminica economistul sef al Fondului Monetar International (FMI), Olivier Blanchard, transmite Reuters.

"Sunt mai optimist decat in urma cu o luna. Cred ca au fost facute progrese. Ceea ce s-a intamplat saptamana trecuta este important, este o parte a solutiei dar nu solutia completa", a declarat Blanchard la o conferinta organizata la Tel Aviv", a precizat economistul sef al FMI, fara a spune care sunt masurile care mai trebuie adoptate.

In cadrul Summitului care a avut loc vineri la Bruxelles, liderii europeni au convenit sa modifice tratatul pentru o mai mare integrare economica. De asemenea, liderii europeni au convenit sa furnizeze imprumuturi de pana la 200 miliarde de euro catre FMI. Marea Britanie, a treia economie din zona euro a fost singura tara care a refuzat aprobarea masurilor anticriza.

"Angajamentul de a ne oferi 200 de miliarde de euro reprezinta o diferenta semnificativa in sensul ca acum putem sa mergem si la alte tari sa le spunem "europenii ne-au dat bani, ne puteti ajuta si voi?", a declarat Olivier Blanchard.

Pe de alta parte, guvernatorul Bancii centrale a Germaniei a tinut sa elimine speculatiile potrivit carora Banca Centrala Europeana isi va extinde mandatul. Potrivit lui Jens Weidmann, desi acordul convenit saptamana trecuta reprezinta un real progres, este sarcina guvernelor si nu a BCE sa rezolve criza cu sprijin financiar.

"Mandatul pentru redistribuirea banilor contribuabililor intre statele membre nu face parte din politica monetara. Finantarea datoriilor suverane prin bancile centrale este interzisa de tratat", a declarat Jens Weidmann.

#masuri austeritate Summit UE, #bani FMI UE, #finantarea FMI UE , #Imprumut FMI Romania