Victor Ponta: Acordul cu FMI, certificat de sanatate pentru Romania

Miercuri, 08 August 2012, ora 15:45
1517 citiri
Victor Ponta: Acordul cu FMI, certificat de sanatate pentru Romania

Victor Ponta a declarat, in cursul zilei de miercuri, ca Romania are nevoie de un nou acord preventiv cu FMI, dar subiectul va fi abordat anul viitor, cand expira acordul preventiv din prezent.

"Anul viitor va expira actualul acord, de tip preventiv, pentru ca Romania nu a luat nici un dolar in plus. Nu vom accesa acei bani, pentru ca sunt pusi acolo pentru situatii cu totul si cu totul exceptionale", a spus Ponta.

El a adaugat ca un acord de acest tip este important, el fiind un "carnet de sanatate acordat economiei romanesti", care ne permite sa ne imprumutam la niveluri rezonabile. Ponta a dat exemplul acordului semnat de Polonia cu FMI, care este modern si nu implica luarea de bani, decat in conditii de urgenta.

In ceea ce priveste absorbtia de fonduri europene, Ponta este de parere ca mecanismul trebuie schimbat pentru a functiona mai bine, in conditiile in care, in acest moment, rata de absorbtie a Romaniei este foarte scazuta.

"Mecanismul de absorbtie a fondurilor europene trebuie sa functioneze, invatand din lectia trista a anilor trecuti, astfel ca trebuie sa pregatim un sistem administrativ mult mai capabil si sa folosim banii mai eficient", a precizat premierul. "Incepand cu 1 ianuarie 2013 trebuie sa avem un sistem care sa functioneze mai bine", a precizat premierul.

FMI, multumit de evolutia Hidroelectrica

Guvernul Romaniei a asigurat delegatia FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene, ca politicile fiscale ale Romaniei vor ramane stabile. In acelasi timp, guvernul a abordat in discutiile sale si subiecte precum liberalizarea preturilor la gaze, listarea la bursa a companiilor de stat si situatia in care se afla Hidroelectrica.

"Exista categoric decizia guvernului de a pastra si respecta toate conditiile macroeconomice stabilite cu reprezentantii delegatiei - deficit bugetar, datorie publica, reforme structurale. S-au dat semne pozitive privind legislatia privind liberalizarea preturilor la gaze si vom merge inainte cu listarea la bursa a companiilor de stat, Transgaz, Oltchim", a declarat Victor Ponta.

El a mai spus ca si evolutia din ultima perioada a situatiei Hidroelectrica este privita cu ochi buni de delegatia FMI, CE si BM. "Hidroelectrica, atunci cand va reveni la statutul sau normal, va fi o companie curatata de contracte paguboase, si va fi un adevarat "asset" pentru statul roman".

Scaderea TVA, discutata la sfarsitul anului

In ceea ce priveste propunerile legislative care ar trebui implementate in 2013, Victor Ponta a precizat ca nu au fost discutate pentru ca este prea devreme. Aceste masuri, printre care reducerea de TVA la alimente si impozitarea diferentiata, vor fi discutate la urmatoarea vizita a delegatiei la Bucuresti, la finalul lunii noiembrie, inceputul lunii decembrie.

Romania va primi, in cursul zilei de vineri, scrisoarea de intentie a delegatiei, aceasta urmand sa prezinte concluziile vizitei la Bucuresti.

#Guvern Romania FMI, #acord romania fmi, #discutii Romania FMI , #Acord FMI