Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ungaria va negocia din nou cu FMI

Ungaria va negocia din nou cu FMI


Guvernul ungar demareaza negocieri pentru un nou tip de cooperare cu FMI in cursul consultarilor programate, a anuntat Ministerul ungar al Economiei.

Pentru a asigura cresterea economica, Ungaria are nevoie in primul rand sa-si protejeze independenta, capacitatea de a se imprumuta de pe piete. Aceste lucruri sunt ingreunate de criza din zona euro, a spus ministerul.

Un nou tip de cooperare, conceput pentru a se potrivi intereselor Ungariei si economiei, ar putea fi un instrument util. Acest tip de cooperare, spre deosebire de vechiul acord FMI, nu va reduce, ci va creste independenta financiar-economica a tarii, a explicat ministerul.

Noul acord nu va fi cuantificat la datoria publica, pentru ca nu va fi un imprumut, ci un acord "de asigurare", menit sa creasca siguranta investitorilor in Ungaria, a explicat ministerul. El ofera Ungariei sansa de a induce cresterea economica preconizata.

Decizia anuntata joi de Budapesta a luat prin surprindere, in conditiile in care guvernul lui Viktor Orban era sustinatorul unei politici prin care sa evite acordurile cu FMI, argumentand ca in acest fel se poate mentine suveranitatea economica si financiara a Ungariei. In 2008, Ungaria a primit un imprumut de 25,1 miliarde de dolari de la FMI, in timpul guvernului socialist, insa Viktor Orban, al carui partid de centru dreapta, Fidesz, si-a asigurat o majoritate de doua treimi la algerile din 2010, a decis anul trecut sa nu mai reinnoiasca acordul stand-by cu FMI.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: NewsIn
Articol citit de 882 ori
Citeste mai multe despreUngaria FMI negociere Ungaria FMI