Romania va avea un nou acord cu FMI

Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 13:19
2457 citiri
Romania va avea un nou acord cu FMI

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca a decis, impreuna cu prim-ministrul si cu guvernatorul BNR, incheierea unui nou acord cu FMI.

Seful statului a adaugat ca, in viitor, este nevoie de asistenta FMI pentru a oferi solutii specializate in vederea aplicarii unei strategii pe termen mediu a Romaniei, care sa asigure cresterea economica.

"Cred ca acesta este momentul potrivit sa analizam acordul existent si sa privim si la cateva elemente ale viitorului acord. Asa cum am discutat cu premierul si cu guvernatorul BNR, am decis sa avem un nou acord cu FMI pentru inca un an sau doi" , a declarat presedintele Basescu, la inceputul intrevederii cu delegatia organismelor internationale, aflata de marti la Bucuresti in a sasea misiune de evaluare in cadrul acordului stand-by incheiat anul trecut.

Actualul acord preventiv dintre Romania si FMI a inceput pe 31 martie 2011, suma disponibila fiind de 3,6 de miliarde de euro, care pot fi accesati doar in caz de urgenta.

La sfarsitul lunii septembrie, board-ul FMI a aprobat a sasea revizuire a acordului, deblocand o noua transa, in valoare de 519,2 milioane de euro.

FMI: Trebuie sa schimbam dezvoltarea economica a Romaniei

Seful delegatiei FMI, Erik de Vrijer, spune ca oficialii Fondului se afla in tara pentru a discuta despre dezvoltarea economica a Romaniei. Agricultura a fost unul dintre factorii care au dus la o crestere economica moderata, spune seful delegatiei FMI.

"Suntem aici sa schimbam opiniile privind modul de dezvoltare economica a Romaniei.

Cresterea din acest an e moderata, mai mica decat anul trecut, din cauza agriculturii printre altele", spune seful delegatiei FMI.

Chiar daca situatia in acest domeniu se normalizeaza, cresterea va fi modesta si in in 2013, tinand cont de problemele in accesarea fondurilor europene si de intarzierea in reformele structurale.

"Credem totusi ca se va ajunge la crestere economica. Trebuie sa lucram impreuna cu guvernul", a mai adaugat seful delegatiei FMI.

Acesta a mai adaugat ca Fondul mai are cateva observatii, referitoare la stabilizarea pe timp de criza si la politicile macroeconomice. "A crescut inflatia, preturile la mancare sunt foarte volatile. Speram ca va fi un fenomen temporar din cauza recoltelor slabe din agricultura", precizeaza Vrijer.

Basescu: Nu putem garanta cresterea economica

Presedintele Traian Basescu sustine ca, in acest an, Romania a implementat deja masuri care nu mai pot fi schimbate.

"Suntem o tara cu un nivel de indatorare foarte scazut. In ultimii ani am facut progrese, dar inca nu putem garanta cresterea economica. Nu avem probleme foarte mari cu indatorarea, nu avem probleme foarte mari cu pietele straine. Putem sa ne indatoram la un nivel sub 5%, ceea ce e acceptabil pentru Romania", a declarat Traian Basescu.

Presedintele mai adauga ca 2011 a cost un an exceptional, "unul din cei mai buni ai Romaniei, iar 2012 peste medie".

Erik de Vrijer: Laudabil ca Romania a mentinut deficitul bugetar

Seful misiunii FMI in Romania a declarat, joi, la inceputul intrevederii cu presedintele Basescu, ca este laudabil faptul ca Guvernul a reusit sa tina sub control deficitul bugetar, aceasta realizare creand cadrul pentru ca in 2013 sa se faca "o normalizare a politicilor fiscale".

"Credem ca privind stabilizarea macroeconomica s-au facut eforturi foarte importante pentru mentinerea sub control a bugetului si credem ca este laudabil faptul ca deficitul se afla sub control pentru a fi sub deficitul de 3% pe ESA.

Credem ca aceasta este o realizare foarte importanta care pregateste cadrul pentru ca anul viitor sa se normalizeze de asemenea politica fiscala, pentru ca vor fi eforturi mai mici pentru reducerea deficitului decat in acest an", a spus oficialul FMI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acord fmi, #acord fmi romania, #nou acord fmi, #delegatie fmi, #vizita FMI Romania, #Basescu Vrijer, #crestere economica romania, #crestere economica 2012 , #Acord FMI