Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rezervele in dolari ale FMI au ramas stabile la 3.760 miliarde de dolari

Rezervele in dolari ale FMI au ramas stabile la 3.760 miliarde de dolari


Rezervele in dolari americani detinute de bancile centrale din intreaga lume nu s-au modificat semnificativ in al doilea trimestru al acestui an comparativ cu primul trimestru, arata datele publicate luni de Fondul Monetar International, informeaza Reuters.

Partea in dolari a rezervelor FMI se ridica la 3.760 miliarde de dolari in al doilea trimestru, fata de 3.766 miliarde de dolari in primul trimestru, ceea ce reprezinta aproximativ 61,9% din rezervele totale. In schimb, rezervele in euro au crescut de la 1.431 miliarde de dolari in primul trimestru pana la 1.466 miliarde de dolari, sau 23,8% din total. Incepand din 2009, cand ponderea in euro a atins nivelul maxim de aproape 28% din rezervele totale, procentul reprezentat de moneda unica a scazut constant ca urmare a crizei datoriilor suverane din zona unica.

Ponderea yenului japonez a scazut la 3,8% din rezervele totale in al doilea trimestru de la 3,9% in primul trimestru.

De asemenea, FMI a dezvaluit si ponderea ocupata de dolarul canadian si cel australian in rezervele bancilor centrale, in conditiile in care anterior aceste rezerve erau clasificate la "alte valute". In al doilea trimestru, rezervele in dolari canadieni ale bancilor centrale din intreaga lume se situau la 101 miliarde de dolari, in crestere fata de 98,5 miliarde de dolari in primul trimestru. Similar, rezervele in dolari canadieni au crescut pana la 108,8 miliarde de dolari de la 94,9 miliarde de dolari.

Publicarea acestor date face parte din strategia FMI de a oferi o mai mare transparenta cu privire la tranzactiile financiare globale. De asemenea, datele arata o tendinta crescuta in randul bancilor centrale din intreaga lume de a-si diversifica rezervele, dincolo de dolari americani, euro si yeni japonezi.

Rezervele alocate au scazut pana la 6.070 miliarde de dolari in al doilea trimestru, sau 54,5% din total, de la 6.080 miliarde de dolari in primul trimestru. In schimb, rezervele nealocate, sau cele care nu sunt cunoscute si despre care se crede ca sunt detinute in principal de China, au crescut pana la 5.067 miliarde de dolari in al doilea trimestru de la 5.007 miliarde de dolari in primul trimestru.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1385 ori