FMI: Programul economic al Romaniei ramane in parametrii conveniti

Miercuri, 09 Mai 2012, ora 16:16
1283 citiri
FMI: Programul economic al Romaniei ramane in parametrii conveniti

Expertii Bancii Mondiale (BM), Comisiei Europene (CE) si ai Fondului Monetar International (FMI) au constatat ca programul economic al Romaniei ramane in linii mari in parametrii conveniti.

Reprezentantii institutiilor financiare internationale au declarat ca toate criteriile cantitative de performanta pentru sfarsitul lunii martie 2012 din Acordul Stand-By cu FMI au fost realizate cu exceptia aceluia privind arieratele bugetului, care a fost usor depasit. Oficialii celor trei institutii spun ca sunt incurajati de asigurarile ferme din partea noului guvern privind respectarea angajamentelor Romaniei fata de partenerii internationali.

Pentru anul 2012, avand in vedere situatia precara a zonei euro, expertii prevad o crestere in jurul a 11/2 la suta, determinata de cererea interna si o mai buna absorbtie a fondurilor europene.

Inflatia a coborat la niveluri scazute, dar este de asteptat sa creasca usor mai tarziu pe parcursul anului, ramanand totusi in interiorul intervalului tintit.

Se prognozeaza ca deficitul de cont curent sa inregistreze 41/2-5 procente din PIB. In pofida tensiunilor continue de pe pietele financiare internationale, sectorul bancar ramane rezistent si sanatos.

Avand in vedere perspectiva macroeconomica si pentru a rezolva o problema de natura juridica legata de contributiile sociale platite de pensionari precum si pentru a se realiza revenirea partiala a salariilor la nivelul dinaintea reducerilor salariilor din sectorul public din 2010, deficitul bugetar in temeni cash pe 2012 va creste usor la 2,2 procente din PIB, in timp ce deficitul in termeni ESA va ramane in siguranta sub 3 procente din PIB. Autoritatile sunt hotarate sa exercite un control strans asupra executiei bugetare si a noilor angajamente bugetare si vor intreprinde imediat actiuni corective in cazul oricaror derapaje.

Progresele inregistrate au fost diferite in implementarea reformelor structurale necesare pentru stimularea cresterii economice, crearea de locuri de munca si imbunatatirea standardului de viata al romanilor.

Guvernul trebuie sa intensifice eforturile de reforma, in special in sectoarele energiei si transporturilor. In acest sens, autoritatile s-au angajat sa elaboreze o foaie de parcurs pentru dereglementarea preturilor la gaze, care ar trebui sa stimuleze investitiile si sa imbunatateasca eficienta energetica.

Ajustarea preturilor pentru consumatorii casnici va fi graduala si programul va include masuri pentru protectia consumatorilor vulnerabili. Vor fi intensificate eforturile de a introduce managementul privat si de a aduce investitii private in intreprinderile de stat.

Va continua pregatirea reformarii si modernizarii sistemului de sanatate pentru a fi ajustat nevoilor populatiei din Romania si pentru o mai mare concentrare pe preventie, in acelasi timp asigurand un sistem financiar sanatos.

A cincea evaluare a Acordului Stand-By de catre Consiliul Director al FMI este programata, in principiu, pentru sfarsitul lunii iunie. Consiliul Director al Bancii Mondiale urmeaza sa discute imprumutul de tip DPL-DDO la mijlocul lunii iunie.

Se asteapta ca urmatoarea misiune de evaluare sa aiba loc catre finele lunii iulie si inceputul lunii august 2012.

#FMI program economic Romania, #FMI BM CE acord, #Romania acord FMI , #Acord FMI