Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Presedintia ofera lamuriri: Care sunt consecintele respingerii memorandumului cu FMI

Presedintia ofera lamuriri: Care sunt consecintele respingerii memorandumului cu FMI


Purtatorul de cuvant al presedintelui sustine, referitor la declaratia premierului potrivit careia "nu mai avem practic acord cu FMI si CE", ca Victor Ponta a facut "o afirmatie incorecta" din care rezulta ca nu cunoaste cum functioneaza acordul cu FMI, el spunand ca acesta "este si ramane valabil".

Administratia Prezidentiala a transmis, luni seara, o declaratie de presa a lui Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al presedintelui Traian Basescu, referitoare la afirmatia premierului Victor Ponta conform careia "nu mai avem, practic, acord cu FMI si CE".

"Prim-ministrul Guvernului Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta, a facut o afirmatie incorecta din care rezulta ca nu cunoaste modul in care functioneaza acordul dintre Romania si Fondul Monetar International. Pentru ca romanii sa fie corect informati trebuie spus ca Acordul stand-by 2013 - 2015 este si ramane valabil. Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a cerut doar renegocierea unei singure clauze din ultima scrisoare de intentie. Trebuie stiut ca scrisoarea de intentie reprezinta o evaluare de parcurs, realizata la fiecare trei luni, a modului in care Guvernul a indeplinit conditionalitatile din acord si prin care statul roman, atunci cand este cazul, isi asuma noi angajamente menite sa duca la indeplinire principiile de baza prevazute in acordul deja semnat", se arata in declaratia lui Bogdan Oprea.

Acesta mentioneaza ca presedintele Traian Basescu a cerut ca din noile angajamente asumate de Guvern in aceasta ultima scrisoare de intentie sa nu faca parte si introducerea accizei de 7 eurocenti la combustibili.

"Aceasta acciza ar duce la cresterea preturilor si ar afecta, in mod deosebit, populatia saraca, intreprinderile mici si mijlocii si transportatorii, si s-ar constitui, totodata, intr-o frana pentru relansarea cresterii economice", se mai arata in declaratia de presa a purtatorului de cuvant al presedintelui.

Ponta: Nu mai avem, practic, acord cu FMI si CE

Premierul Victor Ponta a comentat scurt luni seara anuntul presedintelui Traian Basescu privind neaprobarea memorandumului cu FMI, declarand pentru Mediafax ca nu mai avem practic acord cu FMI si CE.

Intrebat de Mediafax cum comenteaza anuntul presedintelui Basescu, premierul a raspuns scurt: "Nu mai avem practic acord cu FMI si CE".

Presedintele Traian Basescu a anuntat, luni seara, ca a decis sa nu aprobe memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenti la carburanti.

Discutarea in board-ul FMI a scrisorii de intentie si a memorandumului de politici economice incheiate cu autoritatile romane, programata pentru luna decembrie, va fi amanata intrucat documentele trebuie sa contina si semnatura presedintelui tarii.

Acordul este in vigoare, insa board-ul FMI nu va mai discuta pe 18 decembrie, asa cum era programat, scrisoarea de intentie si memorandumul cu Romania, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

Voinea a afirmat, la Realitatea TV, ca o astfel de situatie poate avea ca efect cresterea costurilor de imprumut ale statului.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1089 ori
Citeste mai multe despreacord fmi ponta basescu