Presa straina: Romania poate atrage mai multe investitii, in urma unui nou acord cu FMI

Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 16:28
2613 citiri
Presa straina: Romania poate atrage mai multe investitii, in urma unui nou acord cu FMI

Romania are nevoie de un nou acord cu FMI, pentru a recastiga increderea investitorilor si pentru a redeveni competitiva in regiune, se arata intr-o analiza Bloomberg.

Publicatia mentioneaza ca statul roman, alaturi de Serbia, ar putea atrage noi investitii datorita unei noi intelegeri cu partenerii externi.

Romania si Serbia ar putea incheia o noua intelegere cu FMI, in urmatoarele luni, iar acordul ar putea consolida progresul inregistrat de aceste doua tari in stabilitatea economica, spun analistii din cadrul Societe Generale, citati de Bloomberg.

Un acord cu FMI ofera siguranta investitorilor si transmite un semnal pozitiv pe piete, intrucat reprezentantii Fondului se asigura de implementarea unor masuri de austeritate care sa garanteze anumiti parametrii economici, cum ar fi cresterea economica, incadrarea intr-o anumita tita de deficit sau limitarea datoriilor de stat.

Tocmai de garantiile furnizate de FMI trebuie sa profite Romania, mentioneaza o analiza Reuters in care economia romaneasca este prezentata ca fiind extrem de fragila si necompetitiva in regiune. In viziunea analistilor citati de Reuters, acest lucru s-ar putea schimba numai in urma unui nou acord FMI.

Guvernul condus de Ponta "a prins curaj dupa succesul repurtat la alegerile parlamentare de la inceputul iernii, dar pentru a creste increderea investitorilor in economie este nevoie de un nou acord cu FMI", spun specialistii financiari internationali.

Pe de alta parte, pe plan intern, opiniile sunt total opuse. Recent, mai multi analisti, printre care Florin Catu si Ionut Dumitru au declarat ca "acordul cu FMI a fost un dezastru" si recomanda Guvernului sa "incheie acordul cu conditiile de la inceput, si sa-l duca la bun sfarsit".

In opinia analistilor, Romania are foarte mari intarzieri in adoptarea reformelor convenite cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE), astfel ca in orice scenariu trebuie mai intai sa recupereze timpul pierdut si sa incerce sa finalizeze acordul in derulare cu cat mai multe criterii indeplinite, ceea ce ar permite si un spatiu de negociere mai relaxat in eventualitatea unei noi intelegeri.

Analisti: Acordul cu FMI a esuat din vina noastra. Economia e in picaj

#economie romania, #acord fmi romania, #investitii romania , #Acord FMI