Ponta: Problema arieratelor nu e rezolvata. Nu exista garantii ca scrisoarea trece de boardul FMI

Luni, 20 Mai 2013, ora 14:52
1425 citiri
Ponta: Problema arieratelor nu e rezolvata. Nu exista garantii ca scrisoarea trece de boardul FMI

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca problema arieratelor nu este rezolvata, aratand insa ca aceasta poate fi rezolvata pana la sfarsitul lunii iunie, cand se reuneste boardul FMI.

"Problema arieratelor nu e rezolvata, dar poate fi rezolvata pana intram in boardul FMI de la sfarsitul lui iunie. Ministrii Chitoiu si Voinea va pot da graficul nostru de reducere a arieratelor", a spus Ponta.

Intrebat daca are garantia ca scrisoarea de intentie va intra in boardul FMI si va trece in bune conditii, asa cum a declarat vicepremierul Daniel Chitoiu, Ponta a raspuns: "Nu are nimeni o asemenea garantie".

"Chitoiu isi doreste, e normal, e ministru de Finanate", a spus Ponta. El a precizat ca este optimist referitor la prior actions.

"Avem niste prior actions. Sunt optimist referitor la toate, chiar daca sunt foarte dificile - CFR Marfa, cat de greu mergem mai departe, dar merge. Arieratele - la fel. Pastrarea in toate tintele de deficit - asta s-a realizat si se realizeaza in continuare. E greu. Sunt optimist", a mai spus Ponta.

Chitoiu garanteaza ca acordul se va incheia in conditii bune

Chitoiu a fost intrebat daca poate garanta ca se va indeplini tinta privind arieratele si se va intra in boardul FMI.

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a declarat, joi, ca poate garanta ca scrisoarea de intentie privind acordul cu FMI va intra in boardul institutiei financiare, iar acordul Romaniei cu FMI se va incheia "in bune conditii".

Achitarea arieratelor de catre autoritatile locale este unul dintre principalele angajamente asumate constant de Romania in negocierile cu Fondul Monetar International (FMI) si nerespectat de fiecare data.

Luni, premierul Victor Ponta a declarat ca, in momentul de fata, Romania nu indeplineste criteriul, dar ca acesta trebuie indeplinit pana in iunie, cand este board-ul FMI, si ca, in caz contrar, acordul cu Fondul nu va intra in boardul institutiei financiare.

Acordul cu FMI expira in vara acestui an, iar autoritatile de la Bucuresti si-au propus sa incheie o noua intelegere financiara.

Guvernul a decis miercuri sa ridice, in regim de urgenta, limita imprumuturilor pe care autoritatile locale le pot contracta pentru arierate, la 800 milioane lei, revenind astfel la plafonul decis initial, dar redus ulterior, cand a incercat sa impuna pe plan local ordinea de cheltuire a banilor din TVA si impozit.

La 31 decembrie 2012, autoritatile locale inregistrau fata de furnizorii de bunuri, servicii si lucrari un volum al arieratelor de 840,2 milioane lei. La finele lunii ianuarie 2013, arieratele au inregistrat o crestere de peste 300 milioane lei, ajungand la 1,18 miliarde lei. Arieratele reprezinta acele plati restante cu o vechime mai mare de 90 de zile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#guvern plata arierate, #achitare arierate Ponta FMI, #negocieri FMI arierate , #Acord FMI