Oamenii de afaceri se declara surprinsi de rigiditatea FMI privind reducerea CAS

Vineri, 13 Iunie 2014, ora 15:53
1950 citiri
Oamenii de afaceri se declara surprinsi de rigiditatea FMI privind reducerea CAS

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) este surprinsa de decizia FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene "de a trata cu rigiditate" decizia Guvernului privind reducerea cu 5 puncte procentuale a contributiei de asigurari sociale pentru angajatori, arata un comunicat AOAR.

AOAR considera ca masura poate genera noi locuri de munca si "se asteapta ca, atat specialistii romani cat si cei ai FMI, BM, si CE sa aiba o abordare mai larga a acestei masuri".

"AOAR continua sa sustina ferm adoptarea de catre Guvern a acestei masuri, chiar in divergenta cu opiniile troicii, cu atat mai mult cu cat chiar Parlamentul European a constatat in 2014 existenta unor divergente intre politica FMI si obiectivele UE. AOAR considera ca Romania trebuie sa-si stabileasca o politica ambitioasa de stimulare a factorilor de crestere economica, printre care munca si numarul locurilor de munca, domeniu in care fiscalitatea este impovaratoare", arata comunicatul.

Oamenii de afaceri cer, de asemenea, Guvernului "sa-si asume raspunderea unor masuri care sa consolideze cresterea economica realizata pana in prezent, amanand aplicarea altor masuri de protectie sociala, asigurand in primul rand reluarea finantarii investitiilor si a a cofinantarilor necesare utilizarii fondurilor din bugetul UE".

CAS scade cu 5 puncte din octombrie, fara acordul FMI

Premierul Victor Ponta a anuntat joi ca Guvernul va trimite saptamana viitoare Parlamentului proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5%, incepand cu 1 octombrie. Potrivit sefului Executivului, prim aceasta masura nu va fi marit deficitul bugetar, iar masura va avea deplina legitimitate o data ce va fi votata de Parlament.

Intrebat daca masura anuntata are acordul FMI si Comisiei Europene, premierul a raspuns: "Nu, pentru ca institutiile internationale au spus un singur lucru. In primul rand ramanem in tintele de deficit din 2014 si acoperim prin rectificarea bugetara impactul negativ pentru ultimele trei luni, iar acordul institutiilor internationale pentru anii care urmeaza se va da in baza discutiilor pe care le avem la sfarsitul lunii noiembrie pentru bugetul pe 2015 si 2016".

Tot joi, Ponta a anuntat, intr-un interviu pentru Bloomberg, ca Fondul Monetar International a amanat pana in noiembrie a treia evaluare a acordului stand by de tip preventiv incheiat cu Romania. Unul dintre principalele subiecte de discutie dintre autoritatile de la Bucuresti si reprezentantii FMI l-a constituit reducerea contributiilor de asigurari sociale.

In Romania, cota cumulata de CAS platita de angajator este de 45%, iar colectarea se situeaza undeva la 32%, din cauza muncii la negru si diverselor scutiri de CAS pentru anumite categorii de persoane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reducerea cas, #oameni afaceri, #acord fmi romania , #Acord FMI