O prelungire a acordului cu FMI inseamna sanse minime pentru un nou acord

Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 07:00
1609 citiri
O prelungire a acordului cu FMI inseamna sanse minime pentru un nou acord

Prelungirea prezentului acord cu FMI - aproape sigura - reprezinta o noua sansa acordata Romaniei, pentru a putea sa isi indeplineasca obligatiile in fata creditorilor internationali. Reversul medaliei? Aceasta concesie pune sub semnul intrebarii posibilitatea concretizarii unui nou acord.

Romania s-ar teme de o evaluare negativa la finalul acestei evaluari, sunt de parere economistii contactati de Business24, iar in doua luni, Guvernul trebuie sa demonstreze capacitatea de a respecta termenii intelegerii.

"Pe de o parte, o prelungire a prezentului acord este legata de neindeplinirea unor conditii, iar pe de alta parte, prelungirea inseamna fatul ca inca nu este certa perspectiva unui nou acord. Deci este o solutie de provizorat. Prelungirea acordului cu FMI avantajeaza Romania, dar sunt multe lucruri care nu au fost indeplinite si perspectivele unui nou acord sunt oarecum sub semnul intrebarii", a explicat analistul financiar Aurelian Dochia, pentru Business24.

Opinia analistului financiar este impartasita si de economistul sef de la Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru care subliniaza ca aceasta prelungire pune si mai multa presiune pe Guvern sa rezolve restantele in cateva luni.

"Prelungirea actualului acord pare o chestie logica, adica sa nu inchei actualul acord cu o evaluare negativa, pare logic sa soliciti o prelungire de o luna, cinci sau sase luni, nu stim deocamdata cat va fi si cat de uzual este din parte Fondului sa accepte o astfel de prelungire. Totusi, iti trebuie un angajament foarte clar ca vei indeplini macar partial obiectivele pe care nu le-ai indeplinit pana acum", a declarat Ionut Dumitru, pentru Business24.

De cealalta parte, Melania Hancila economist sef Volksbank crede ca prelunguirea actualului acord stand-by cu FMI este singura solutie pe care o are Romania, nu a fost o chestiune de optiune, tinand cont ca Executivul nu si-a indeplinit promisiunile.

Prelungirea acordului, scuza pentru FMI?

Aurelian Dochia este de parere ca o eventuala prelungire a acordului poate genera o reticenta din partea FMI de a discuta despre un noua intelegere cu Romania.

"Eu cred ca aceasta intarziere sau prelungire este intr-un fel legata de reticenta Fondului de a incheia sau a discuta acum despre un nou acord in conditiile in care nu s-au respectat vechile obligatii. In plus, am avut o surpriza intr-adevar neplacuta, prin faptul ca s-a dovedit ca la sfarsitul anului 2012 deficitul bugetar a fost sensibil mai mare decat cel tintit prin acordul cu FMI. Iar deficitul era principalul atu al Guvernului, in fata discutiilor cu FMI", a explicat Aurelian Dochia.

In ceea ce priveste "restantele" guvernului in fata creditorilor internationali, economistul sef Raiffeisen Bank Ionut Dumitru crede ca cele mai mari probleme le ridica reformele structurale si tinta de deficit bugetar.

"Ceea ce este cert insa este ca avem mari intarzieri in ceea ce priveste reformele structurale, in special pe parte reformei companiilor de stat unde avem tinte specifice pe care nu le-am atins.

Acolo nu avem ce sa raportam ca realizari in aceea ce priveste obiectivele pe care le aveam de indeplinit. Si mai mult decat atat, din ceea ce putem remarca se pare ca nici tinta de deficit bugetar nu s-a atins pe 2012, din cauza problemelor la absorbtia fondurilor europene", a explicat Ionut Dumitru.

Fondul Monetar International a agreat, in principiu, extinderea cu doua luni a acordului stand-by, a anuntat premierul Victor Ponta, la finalul discutiilor avute, luni, cu delegatia FMI.

Guvernul a solicitat FMI ca evaluarea acordului stand-by sa fie discutata de Consiliul Director al institutiei in luna mai, pentru a avea timp sa indeplineasca o serie de preconditii care privesc angajamente intarziate si evolutia bugetara, iar o noua misiune ar urma sa vina la Bucuresti in iulie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#FMI prelungire acord Romania, #FMI acord Romania 2013, #FMI 2013 Romania Ponta , #Acord FMI