Negocierile cu FMI, un succes pentru Romania?

Duminica, 12 August 2012, ora 10:21
2002 citiri
Negocierile cu FMI, un succes pentru Romania?

Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, sustine ca finalizarea negocierilor cu Fondul Monetar International creeaza stabilitate financiara Romaniei, predictibilitate si transparenta mediului de afaceri si ar putea atrage mai multi investitori autohtoni si straini.

Discutiile cu FMI s-au incheiat. Vezi concluziile

"Avand aceasta umbrela a institutiilor financiare internationale, care certifica rezultatele bune, macrostabilitatea economica si financiara a Romaniei si progresele inregistrate in domeniul reformelor sectoriale, Romania are acces mai facil pe piata interna si pe pietele externe de capital pentru a-si finanta nevoile privind deficitul bugetar si deficitul extern", a afirmat Georgescu.

Negocierile au vizat modul de indeplinire a performantelor economice si financiare pana la data de 30 iunie 2012, iar Scrisoarea de intentie cuprinde obiectivele pentru urmatoarele trei luni, a precizat oficialul MFP, potrivit Agerpres.

"Putem spune ca s-au incheiat cu succes negocierile cu partenerii nostri internationali, Comisia Europeana, FMI si Banca Mondiala, privind angajamentele avute de Romania pentru cea de-a sasea evaluare a acordului cu institutiile financiare internationale, respectiv modul in care ne-am indeplinit performantele economice si financiare la finele lunii iunie.

Scrisoarea de intentie, documentele negociate, prevad obiectivele pentru urmatoarea perioada de timp de trei luni, pana in septembrie. S-au asigurat sumele necesare pentru refacerea salariilor nominale ale functionarilor bugetari la nivelul din iunie 2010, cele pentru plata sumelor retinute necuvenit pensionarilor, pentru sapte luni din acest an si noua luni din anul care urmeaza", a spus Florin Georgescu.

De asemenea, s-au gasit surse de finantare pentru indemnizatiile persoanelor cu dizabilitati si arieratele administratiei locale, conform Newsin.

In plan fiscal, s-au agreat masuri pentru stimularea mediului de afaceri, crearea de locuri de munca, dezvoltare si inovare tehnologica. Plata TVA la incasare a fost agreata. Aceasta se va aplica efectiv, datorita necesitatii unor pregatiri metodologice, de la 1 ianuarie 2013.

Cand intra in vigoare plata TVA la incasarea facturii

Oficialul MFP a anuntat ca Oltchim va fi privatizata cu un investitor strategic, iar 15 procente din capitalul Transgaz va fi listat la bursa.

Privatizarea Oltchim, programata in septembrie. Metoda de licitare s-a schimbat

Companiile petroliere, supraimpozitate din 2013

Proiectul de act normativ privind impozitarea veniturilor exceptionale inregistrate de companiile petroliere va fi adoptat pana la sfarsitul acestui an. Formula de calcul a impozitului exceptional va fi stabilita cu asistenta Bancii Mondiale, iar prevederile legii vor fi definitivate cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice.

Companiile petroliere vor fi supraimpozitate din 2013

Mai multe companii de stat vor fi listate la bursa in 2012 si 2013

Autoritatile vor lansa procesul de listare la bursa a companiei Hidroelectrica imediat dupa iesirea din insolventa, termenul estimat fiind trimestrul patru din 2012, iar pentru Romgaz si Nuclearelectrica in primul trimestru din 2013, a precizat, sambata, ministrul Economiei, Daniel Chitoiu.

Transgaz si complexurile energetice Oltenia si Hunedoara vor fi listate pe bursa in luna septembrie, a precizat ministrul Daniel Chitoiu. Acesta a precizat ca managerii privati pentru Transelectrica si Transgaz vor fi selectati pana la sfarsitul anului.

Transgaz: Listare in septembrie, management privat pana la sfarsitul anului

In plus, acesta a mai anuntat un termen de listare: inceputul anului viitor, pentru Electrica Distributie si Electrica Furnizare.

Pentru electrica Furnizare noul management va fi numit la sfarsitul acestei luni, urmand ca la sfarsitul lui septembrie sa fie numit managerul general privat.

Potrivit lui Chitoiu, expertii FMI au fost multumiti de reforma in domeniul energetic si al companiilor de stat, de extinderea platformei OPCOM pentru tranzactionarea si a gazelor naturale, si au mentionat ca pe un rezultat deosebit reorganizarea prin insolventa a Hidroelectrica.

Statul roman ar putea scoate la vanzare pachetul majoritar de actiuni al Tarom

In urma discutiilor cu FMI, s-a decis ca statul roman ar putea scoate la vanzare chiar si pachetul majoritar de actiuni al Tarom, daca oferta de privatizare a 20% din actiunile operatorului aerian national nu este atractiva, a precizat Septimiu Buzasu,secretar de stat in Ministerul Transporturilor, citat de Mediafax.

Acesta a adaugat ca o serie de companii din Orientul Mijlociu si Asia sunt interesate de privatizarea TAROM.

TAROM, in vizorul companiilor din Orientul Mijlociu si Asia - Oficial MTI

Si CFR Marfa va fi privatizata, chiar daca suma nu va fi prea mare, a precizat Septimiu Buzasu.

Zece companii din subordinea MTI vor avea management privat

Discutiile purtate la sediul MTI au vizat si managementul privat la cele zece companii din subordinea MTI, reprezentantii Fondului solicitand finalizarea acestui proces in luna septembrie.

In total, vor fi recrutati mai mult de 50 de manageri privati: zece directori generali si 43 de membri ai Consiliilor de Administratie.

Cele zece companii de stat aflate in subordinea MTI pentru care vor fi recrutati manageri privati sunt CFR SA, CFR Calatori, TAROM, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA, Metrorex, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti SA, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta SA, Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile SA, Aeroportul International Timisoara "Traian Vuia" SA si Societatea Comerciala Telecomunicatii CFR SA.

O alta problema pe care autoritatile romane trebuie sa o rezolve este aceea a arieratelor CFR Calatori. In acest caz ar fi trebuit identificata o schema de reducere a arieratelor de pana la 300 milioane de lei, pana la sfarsitul lunii iunie, lucru care inca nu a fost indeplinit, asa cum fusese stabilit in memorandumul de intelegere incheiat la inceputul anului intre Executiv si FMI.

Alte decizii luate in urma negocierilor du FMI

Ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu, a precizat ca nu vor fi reduceri de personal in sectorul public, cifra de personal bugetar urmand sa fie mentinuta la nivelul actual, cresterea economica pentru 2012 va fi in jurul a 1,2%, inflatia decembrie - decembrie va fi de 3,5%, iar deficitul bugetar se deplaseaza de la 1,85% la 2,2% din PIB, asa cum s-a convenit deja la runda precedenta de negocieri.

Guvernul reduce din nou prognoza de crestere economica pentru 2012

Cresterea economica a Romaniei, afectata de seceta si accesarea fondurilor UE

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#Romania negocieri FMI, #FMI stabilitate Romania, #Romania acord FMI, #decizii negocieri FMI, #Romania stabilitate financiara, #finalizare negocieri FMI , #Acord FMI