Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Mircea Cosea: Prognozele FMI au drept scop indepartarea investitorilor

Mircea Cosea: Prognozele FMI au drept scop indepartarea investitorilor


Prognozele "pesimiste" ale Fondului Monetar International fata de evolutia economiei romanesti in urmatorii ani au drept scop indepartarea investitorilor si investitiilor straine de tara noastra, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, presedintele onorific al PER, Mircea Cosea.

"Este cu atat mai de neinteles faptul ca FMI a solicitat Romaniei masuri dure de austeritate si de taieri severe din toate sectoarele bugetare, dar nu a oferit niciun fel de sprijin de relansare a economiei romanesti", a adaugat Cosea.

Liderul ecologist i-a solicitat premierului Victor Ponta sa ceara explicatii FMI referitoare la modul in care au s-a calculat si previzionat ca in perioada urmatoare euro va ajunge la un curs de 5,4 lei.

"Este de datoria Guvenului Romaniei ca prin toate mijloacele de care dispune sa introduca o atmosfera de calm pe pietele bursiere si sa ofere investitorilor straini certitudini cu privire la stabilitatea economiei romanesti", a subliniat Cosea.

Romania nu mai are credibilitate pentru investitorii straini - Mircea Cosea

FMI si-a revizuit in jos, de la 4% la 3,5%, prognozele privind cresterea economica ce va fi inregistrata pe termen mediu de Romania, din cauza intarzierilor cu reformele structurale si a capacitatii sub asteptari de a absorbi fonduri europene. Fondul estimeaza ca potentialul de crestere al economiei romanesti va ramane sub 2% pana in 2014 si va creste gradual la 3% pana in 2017.

Nivelurile de 5-6% de dinaintea crizei vor fi dificil de atins in absenta unor reforme majore, care sa aduca in piata muncii mai multe persoane si sa atraga investitii.

Cu toate acestea, Fondul avertizeaza ca riscurile la adresa perspectivei pe termen scurt sunt in scadere. Instabilitatea politica prelungita ar putea afecta implementarea programului si ar creste costurile de finantare.

De asemenea, nivelul redus al absorbtiei fondurilor UE va submina perspectivele de crestere. Romania are legaturi comerciale si financiare puternice cu zona euro, iar in cazul unei recesiuni mai grave sau al unor crize financiare in zona euro, exporturile ar urma sa scada in linie cu activitatea din zona euro. In plus, primele de risc ar creste iar fluxurile de capital ar scadea, ceea ce ar creste costurile de finantare ale bancilor si ar deprecia moneda nationala.

Unul din riscurile mari cu care Romania s-ar putea confrunta, este reprezentat, in legatura cu zona euro, de posibila depreciere a cursului cu 15 - 20 de procente, ceea ce ar putea afecta portofoliul bancilor din Romania.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1337 ori