Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

MFP: Scopul incheierii unui acord cu FMI nu este legat de introducerea unor noi taxe si impozite

MFP: Scopul incheierii unui acord cu FMI nu este legat de introducerea unor noi taxe si impozite


Scopul incheierii unui acord cu Fondul Monetar International (FMI) nu este legat de introducerea unor noi taxe si impozite, precizeaza Ministerul Finantelor Publice (MFP), in urma unor informatii aparute in presa cu privire la continutul noii scrisori de intentie cu FMI, potrivit careia Guvernul urmeaza sa majoreze si sa introduca noi impozite.

"Scopul incheierii unui nou acord nu este legat de introducerea unor noi taxe si impozite. Continutul noii scrisori de intentie cu FMI prevede o intreaga serie de masuri necesare realizarii reformelor din domenii precum sanatate, transporturi, sectorul energetic, absorbtia fondurilor UE, continuarea restructurarii companiilor de stat etc. Aceste reforme vizeaza asigurarea echilibrelor macroeconomice sustenabile si continuarea cresterii economice", se precizeaza intr-un comunicat al MFP, potrivit Agerpres.

In ceea ce priveste informatia conform careia Guvernul si-a asumat in scrisoarea de intentie cu FMI introducerea CAS si CASS pentru sotiile si copiii majori aflati in intretinerea angajatilor cu venituri mari, MFP afirma ca informatia este "complet falsa". "O asemenea masura nu se regaseste in scrisoarea cu FMI", arata MFP.

De asemenea, referitor la impozitarea diferentiata a proprietatilor in functie de utilizarea acestora, incepand cu 1 ianuarie 2014, MFP precizeaza ca aceasta prevedere nu este o noutate introdusa in actuala scrisoare, ci reprezinta o masura asumata prin scrisorile precedente si care a fost mentinuta in noua scrisoare.

"Masura a fost introdusa la cererea mediului de afaceri, care a semnalat existenta unor practici ce generau concurenta neloiala in piata. Astfel, persoanele fizice care utilizau proprietatile in vederea desfasurarii unor activitati economice, plateau un impozit mult mai mic decat persoanele juridice care desfasurau acelasi tip de activitati", se mai arata in document.

In ceea ce priveste introducerea CASS (contributiei de asigurari sociale de sanatate) in cazul veniturilor obtinute din chirii de persoanele fizice, MFP afirma ca masura are in vedere largirea bazei de contributie, reprezentand un prim pas in vederea implementarii unei abordari fiscale unitare, astfel incat contributiile pentru sanatate sa fie platite de catre persoanele care obtin venituri si din alte surse decat cele de natura salariala.

Potrivit sursei citate, scaderea TVA pe tot lantul de productie si distributie a painii, respectiv si pentru faina si grau, de la 24% la 9 %, a fost asumata de catre Guvern in programul de guvernare, iar masura a fost intens solicitata si de mediul de afaceri, fiind foarte bine primita de acesta.

"Ea ofera premisele dezvoltarii unei piete concurentiale loiale, in care oamenii de afaceri corecti isi pot dirija eforturile pentru dezvoltarea bussinesului, pentru investitii. Aceasta masura reflecta in mod pragmatic preocuparea MFP si a Guvernului pentru diminuarea evaziunii fiscale si cresterea colectarii la bugetul de stat. Lupta impotriva evaziunii fiscale este un obiectiv prioritar asumat al MFP", se mai mentioneaza in comunicat.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1121 ori