Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Isarescu: Acordul cu FMI ramane neschimbat. Misiunea a plecat cu o evaluare pozitiva

Isarescu: Acordul cu FMI ramane neschimbat. Misiunea a plecat cu o evaluare pozitiva


Acordul dintre Romania si Fondul Monetar International (FMI) este "stationar", iar misiunea tehnica a FMI a plecat cu o evaluare pozitiva de la Bucuresti, a declarat luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"Acordul cu FMI este stationar. Misiunea de evaluare a situatiei fiscale pe Romania, din cate stiu, a plecat cu o evaluare pozitiva", a explicat Mugur Isarescu, referindu-se la misiunea tehnica a institutiei financiare internationale care are rolul de a analiza situatia bugetara a Romaniei.

O echipa de experti ai Fondului Monetar International (FMI) a venit la Bucuresti, la finalul lunii iulie, pentru a discuta cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice (MFP) despre prima rectificare a bugetului statului pe anul 2014.

Guvernul a aprobat pe 31 iulie proiectele de ordonanta privind rectificarea bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2014.

Premierul Victor Ponta a declarat joi ca aceasta prima rectificare bugetara din 2014 este una pozitiva si ca Ministerul Mediului, care urma sa piarda 25 de milioane lei, va primi 50 de milioane de lei credite de angajament pentru lucrari tintite pe zona de amenajari si de combatere a inundatiilor.

De asemenea, seful Executivului a precizat ca judetele care au fost in Cod Rosu de inundatii - Gorj, Valcea, Arges, Olt, Teleorman si Prahova - primesc 50 de milioane de lei, Ministerul Sanatatii primeste 500 milioane lei si Casa de Asigurari de Sanatate - 165 milioane lei, Educatia - 150 milioane lei pentru plata titlurilor executorii si 20 milioane pentru gradinite si doua universitati, Ministerul Transporturilor - 350 milioane lei, in special pentru CFR, Ministerul Economiei - 300 milioane lei pentru ajutoare de minimis si retehnologizare, Ministerul Justitiei - 43 milioane lei pentru cheltuieli de personal, administrare si finalizarea unor sedii de instante si Parchete, la Cultura si Culte cate 10 milioane lei, precum si 600 de milioane lei pentru arieratele autoritatilor locale, iar MAI primeste 200 milioane lei pentru Autoritatea Electorala Permanenta - banii pentru organizarea alegerilor si credite de angajament de 136 milioane lei pentru retehnologizarea autoutilitarelor si masinilor de interventie.

Conform proiectului de rectificare bugetara, publicat pe site-ul MFP, a fost luata in considerare o crestere economica de 2,8% fata de 2,2%, cat s-a avut in vedere la elaborarea bugetului de stat pe anul 2014, o crestere a produsului intern brut nominal estimat, de la 658,6 miliarde lei la 662,3 miliarde lei, si a fost prevazuta o majorare a veniturilor bugetului general consolidat cu 1,07 miliarde lei si a cheltuielilor bugetare cu 1,34 miliarde lei, cu un deficit al bugetului general consolidat mai mare cu 270,7 milioane lei, de la 14,489 miliarde lei la 14,76 miliarde lei, dar mentinut ca pondere in PIB la 2,2%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1572 ori