Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul reduce din nou prognoza de crestere economica pentru 2012

Guvernul reduce din nou prognoza de crestere economica pentru 2012


Guvernul si-a redus prognoza de crestere economica pentru acest an, de la 1,5% la 1,2% din PIB, releva proiectul de rectificare bugetara.

Prin Legea bugetului de stat pe 2012 aprobata la finele anului trecut, Guvernul a stabilit o tinta de crestere economica de 1,8% - 2,3% din PIB, redusa ulterior la 1,5% din PIB, in urma discutiilor cu Fondul Monetar International (FMI).

Proiectul primei rectificari bugetare din acest an, programata pentru ultima parte a lunii august, releva ca Executivul si-a redus din nou estimarea de crestere economica, la 1,2% din PIB.

In document se arata ca unul dintre principalele elemente care stau la baza rectificarii bugetare pe anul 2012 este evolutia activitatii economice din primele cinci luni ale anului, care releva continuarea cresterii economice in conditii de stabilitate macroeconomica si financiara, "ceea ce sustine o crestere a produsului intern brut de circa 1,2% in anul 2012, fata de 1,8% - 2,3% cat se estima la elaborarea legii bugetului de stat" si un produs intern brut in valori nominale de 607,3 miliarde lei fata de 579.6 miliarde lei cat s-a estimat initial in bugetul de stat.

Majorarea valorii nominale a produsului intern brut, comparativ cu forma bugetului de stat, dar sub prognoza actuala, a avut la baza recalcularea acesteia pentru anii 2009 si 2010 si publicarea datelor provizorii pentru 2011, de catre Institutul National de Satistica.

Surse apropiate negocierilor cu Fondul Monetar International au declarat, miercuri, ca expertii FMI vor accepta o crestere economica mai mare de 1% pentru acest an, in ciuda productiei agricole slabe si a incetinirii economice din zona euro, iar PIB-ul nominal estimat va scadea usor fata de actuala prognoza, de la 607,5 la 607,3 miliarde lei, pe un indice de depreciere (deflator) in crestere de la 3,3% la 4%.

FMI accepta estimarea de crestere economica de peste 1% in 2012

"Un deflator mai mare va presupune si o inflatie mai mare la final de an fata de prognoza actuala a BNR, de 3,2%. Oricum, BNR a dat un semnal ca prognoza nu a incorporat anumite evolutii care se vor resimti in inflatie", au explicat sursele citate.

La finalul negocierilor de la Palatul Victoria, ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a evitat sa spuna daca Guvernul isi mai mentine pentru acest an tinta de crestere economica de 1,5% din PIB, mentionand doar ca prognoza de deficit bugetar nu va fi modificata. El a precizat in acelasi timp ca proiectul de rectificare bugetara a fost agreat cu FMI.

In primul trimestru, PIB a scazut cu 0,1% fata de ultimele trei luni din 2012, insa a avansat cu 0,3% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Expertii FMI au parcurs si cadrul macroeconomic pe care se va fundamenta bugetul pe 2013, iar opiniile converg spre o crestere economica de 2,5%, sensibil mai jos fata de estimarea anterioara a Comisiei Nationale de Prognoza, de 3,1%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1470 ori