FMI s-a plans de intarzierea privatizarii la TAROM si CFR Marfa

Marti, 07 August 2012, ora 14:04
2065 citiri
FMI s-a plans de intarzierea privatizarii la TAROM si CFR Marfa

Delegatia Fondului Monetar International s-a aratat nemultumita de intarzierea procesului de privatizare la TAROM si CFR Marfa, in cursul discutiilor de luni cu oficialii Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI).

Potrivit reprezentantilor Ministerului, care au participat la discutii, delegatia Fondului s-a aratat nemultumita de faptul ca privatizarea CFR Marfa si a TAROM se va face in luna noiembrie, cu intarziere fata de calendarul initial.

La CFR Marfa, procesul trebuia finalizat in luna octombrie a acestui an, dupa ce compania negocia o schema de anulare a arieratelor si casa un numar de 3.000 de vagoane, proces prevazut pentru sfarsitul acestei luni. Publicarea anuntului de vanzare de actiuni trebuia realizata pana la mijlocul lunii iunie.

Privatizarea TAROM urma sa se finalizeze in iunie, iar anterior, respectiv in luna mai, compania ar fi trebuit listata la bursa. Calendarul a fost, insa, intarziat pana in luna noiembrie.

Discutiile au vizat si managementul privat la companiile din subordinea MTI

Discutiile purtate la sediul MTI au vizat si managementul privat la cele zece companii din subordinea MTI, reprezentantii Fondului solicitand finalizarea acestui proces in luna septembrie.

In total, vor fi recrutati mai mult de 50 de manageri privati: zece directori generali si 43 de membri ai Consiliilor de Administratie.

Cele zece companii de stat aflate in subordinea MTI pentru care vor fi recrutati manageri privati sunt CFR SA, CFR Calatori, TAROM, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA, Metrorex, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti SA, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta SA, Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile SA, Aeroportul International Timisoara "Traian Vuia" SA si Societatea Comerciala Telecomunicatii CFR SA.

O alta problema pe care autoritatile romane trebuie sa o rezolve este aceea a arieratelor CFR Calatori. In acest caz ar fi trebuit identificata o schema de reducere a arieratelor de pana la 300 milioane de lei, pana la sfarsitul lunii iunie, lucru care inca nu a fost indeplinit, asa cum fusese stabilit in memorandumul de intelegere incheiat la inceputul anului intre Executiv si Fondul Monetar International.

A sasea misiune de evaluare a Fondului Monetar International (FMI) pentru acordul preventiv cu Romania a inceput in 31 iulie la Bucuresti si se va incheia in 13 august.

Vizita FMI va avea loc in acelasi timp cu cea a delegatiilor Comisiei Europene si Bancii Mondiale

Acordul dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde de euro), reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la Fond.

BNR a rambursat prima transa din imprumutul FMI

Crin Antonescu: Criza politica nu afecteaza discutiile cu FMI

FMI: Suntem ingrijorati de situatia din Romania

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#FMI discutii MTI, #FMI privatizari Romania, #FMI privatizare TAROM, #FMI privatizare CFR Marfa , #Acord FMI