FMI: Romania a indeplinit toate criteriile pentru finele lunii septembrie

Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 10:22
1825 citiri
FMI: Romania a indeplinit toate criteriile pentru finele lunii septembrie

Programul cu Romania se mentine in parametri si toate criteriile pentru finalul lunii septembrie au fost indeplinite, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, seful Delegatiei Fondului Monetar International (FMI), Andrea Schaechter.

Timp de doua saptamani, Misiunea FMI a efectuat la Bucuresti prima evaluare a noului acord cu Romania, s-a ajuns la un acord tehnic, iar evaluarea trebuie aprobata de Board-ul FMI.

Schaechter a precizat ca a fost revizuita in sus cu 0,2 puncte procentuale prognoza de crestere economica pentru 2013, la 2,2 %, dar cererea interna se mentine inca slaba, ceea ce conduce la o ajustare a deficitului de cont curent pentru 2013 la 1,2% din PIB.

Dezinflatia a fost mai puternica decat se estima si reflecta scaderea preturilor produselor agroalimentare, iar proiectia de inflatie pentru 2013 este de 2%.

Pentru 2014, estimarile indica un avans al PIB de 2,2% si un deficit de cont curent de 1,8%.

Oficialul FMI a mai spus ca tinta de deficit bugetar pentru septembrie 2013 a fost indeplinita, precum si tinta de arierate ale administratiei publice locale, dar veniturile bugetare au fost sub program, reflectand cererea slaba, dar mai ales profitabilitatea slaba a economiei, mai ales a sectorului bancar.

Stire in curs de actualizare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acord fmi romania, #Andrea Schaechter FMI, #PIB Romania FMI, #fmi crestere economica, #productie agricola FMI Romania , #Acord FMI