Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMI ne lauda pentru deficitul bugetar, dar critica situatia arieratelor

FMI ne lauda pentru deficitul bugetar, dar critica situatia arieratelor


Seful misiunii FMI in Romania, Erik de Vrijer, a declarat, joi, la inceputul intrevederii cu presedintele Basescu, ca este laudabil faptul ca Guvernul a reusit sa tina sub control deficitul bugetar.

"Credem ca, privind stabilizarea macroeconomica, s-au facut eforturi foarte importante pentru mentinerea sub control a bugetului si credem ca este laudabil faptul ca deficitul se afla sub control pentru a fi sub deficitul de 3% pe ESA.

Credem ca aceasta este o realizare foarte importanta care pregateste cadrul pentru ca anul viitor sa se normalizeze de asemenea politica fiscala, pentru ca vor fi eforturi mai mici pentru reducerea deficitului decat in acest an", a spus oficialul FMI.

De asemenea, el a aratat ca situatia arieratelor e inca dificil de tinut sub control, iar probleme pentru intreaga situatie a finantelor publice ale Romaniei pot fi create si de corectiile financiare stabilite de Comisia Europeana pe programele operationale care au fost presuspendate anul acesta.

"Situatia arieratelor este inca dificil de tinut sub control, dar Guvernul a luat masuri, inclusiv prin rectificarea bugetara. Si noi suntem increzatori ca aceste obiective vor fi atinse.

Iar situatia fondurilor europene de anul acesta si mai departe, cu corectii financiare, sa nu afecteze situatia finantelor publice. Cred ca trebuie sa lucram cu Guvernul pentru ca acestea sa fie incorporate (in situatia bugetara n.r.) intr-o maniera pozitiva", a afirmat Erik de Vrijer.

Totodata, el a aratat ca referitor la inflatie s-a discutat deja cu BNR despre tinerea acesteia sub control.

"Pe cealalta parte, a stabilizarii macroeconomice, care priveste preturile si inflatia, am discutat cu BNR cum sa fie tinuta sub control aceasta crestere a inflatiei, creata in mare parte de preturile volatile ale produselor alimentare. Am cazut de acord ca este o situatie temporara care va disparea dupa ce vor fi depasite efectele acestei recolte agricole mai slabe", a spus oficialul FMI.

El a apreciat ca este un pas foarte bun faptul ca BNR si-a marit injectiile de lichiditati.

"Am discutat (cu conducerea BNR n.r.) si despre masurile viitoare privind politicile monetare. Deja BNR si-a marit injectiile de lichiditati si credem ca acesta este un pas foarte bun", a mai spus de Vrijer.

Acesta a mai apreciat cooperarea si dialogul foarte bune avute cu Guvernul Romaniei si BNR in cele doua programe desfasurate din 2009 pana in prezent, aratand ca delegatia FMI, UE si Bancii Mondiale este increzatoare ca vor putea fi facute "noi progrese" in cursul anului viitor.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1269 ori