FMI indeamna statele sa profite de "elanul" bancilor centrale

Joi, 11 Octombrie 2012, ora 15:32
1535 citiri
FMI indeamna statele sa profite de "elanul" bancilor centrale

Christine Lagarde, directorul Fondului Monetar International, le-a cerut, joi, tarilor occidentale sa profite de "elanul" creat de bancile centrale pentru a combate criza economica.

In deschiderea adunarii anuale a Fondului Monetar International si Bancii Mondiale, Christine Lagarde s-a declarat din nou ingrijorata de "incertitudinea" care afecteaza relansarea si care a determinat FMI sa-si reduca previziunile economice, relateaza AF.

"Obtinerea unei relansari durabile este o sarcina din ce in ce mai complexa", a declarat, intr-o conferinta de presa, directorul general al FMI, indreptandu-si fara nicio surpriza privirea asupra zonei euro care ramane, in opinia sa, "epicentrul" crizei.

Aflata in centrul crizei, Grecia vrea sa beneficieze de o amanare suplimentara de doi ani pentru a-si asana finantele publice, a precizat Lagarde, intr-un moment in care numeroase programe de austeritate sunt in derulare in Europa.

"In locul unei reduceri frontale si masive (...), este cateodata de dorit sa existe mai mult timp", a afirmat ea.

In tabloul conturat de sefa FMI economiei mondiale, Christine Lagarde a evidentiat "vestile bune" provenite de la bancile centrale - BCE in Europa, Rezervele Federale in SUA, BoJ in Japonia -, care au transmis "semnale pozitive" prin noile lor masuri de sprijin, printre care de numara si achizitiile de obligatiuni.

"Acest lucru a creat un elan de care trebuie profitat pentru ca in sine acesta nu va fi suficient", a adaugat Lagarde, care a facut apel la actiuni ale guvernelor din Europa si SUA, unde perspectiva unui impas bugetar se profileaza pana la sfarsitul anului.

Acordul cu FMI, mai scump pentru Romania: Cotizatie mai mare, avantaje mai multe?

Declaratiile lui Christine Lagarde de reuniunea FMI-BM survin in contextul in care, tot la Tokyo, urmeaza sa se deschida joi o reuniune la nivel de ministri si guvernatori ai bancilor centrale din primele sapte puteri industrializate - SUA, Franta, Germania, Japonia, Italia, Canada si Marea Britanie.

FMI: Grecia are nevoie de 2 ani pentru a-si reveni

Afectate de asemenea de criza economica, principalele puteri emergente, reunite in grupul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud), au avut propriul lor mini-summit informal in capitala japoneza, la care au luat parte mai mult de o mie de jurnalisti straini.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#FMI banci centrale, #FMI criza financiara, #FMI criza economica Europa , #Acord FMI