FMI exclude un nou imprumut pentru Grecia

Marti, 13 Decembrie 2011, ora 22:50
1340 citiri
FMI exclude un nou imprumut pentru Grecia

Fondul Monetar International a exclus marti pentru moment posibilitatea de a creste sprijinul sau financiar acordat Greciei prin intermediul unui nou imprumut, o eventualitate vazuta in Europa.

"Misiunea nu este aici pentru a discuta despre un nou program", a declarat intr-o conferinta telefonica seful misiunii FMI in Grecia, Poul Thomsen.

Thomsen s-a exprimat la Atena, unde a inceput luni discutii cu guvernul grec si cu ceilalti doi membri ai "troikai" de creditori publici ai tarii (Banca centrala si Comisia Europeana) cu privire la politica economica a noului guvern, intrat in functie in noiembrie, noteaza AFP.

Ministrul finantelor Evangelos Venizelos a declarat luni ca aceste negocieri ar trebui sa conduca la un nou plan de finantare pentru Grecia "in valoare de 89 de miliarde de euro pana la sfarsitul lunii ianuarie".

Thomsen a insistat ca, pentru moment, nicio participare a FMI la acest plan nu a fost negociata si ca Fondul continua sa lucreze in cadrul celor 30 de miliarde acordate in mai 2010.

"Avem un program in desfasurare si intentionam sa continuam sa sprijinim Grecia. Nu exista nicio cerere pentru un nou program", a declarat el.

Thomsen a reamintit ca tara ar putea conta pe partenerii ei europeni.

"Liderii europeni au declarat la summitul lor precedent din iulie ca ei vor continua sa sprijine Grecia atat timp cat este necesar pentru ca ea sa isi regaseasca accesul pe piata, presupunand desigur ca programul ramane pe calea cea buna", a spus el.

#FMI Grecia, #FMI imprumut Grecia , #Acord FMI