FMI critica din nou Romania. Infrastructura trage in jos economia

Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 12:45
1897 citiri
FMI critica din nou Romania. Infrastructura trage in jos economia

Economia Romaniei are nevoie de investitii masive in urmatorul deceniu, iar calitatea infrastructurii in anumite sectoare economice o defavorizeaza in fata altor state, avertizeaza reprezentantii FMI.

Reforma companiilor de stat va consolida perspectivele de crestere ale Romaniei pe termen lung, dar economia are nevoie de investitii masive in urmatorul deceniu, scrie Agerpres.

In acelasi timp, datele disponibile indica faptul ca economia romaneasca se compara nefavorabil cu alte state, in privinta calitatii infrastructurii in sectoarele economice cheie, cum ar fi energia si transporturile, unde domina intreprinderile cu capital de stat.

Reformarea acestora, o guvernanta corporatista mai buna si o implicare mai mare a sectorului privat vor duce la mai multe investitii in aceste sectoare esentiale, se arata in "Raportul de tara" dat publicitatii miercuri de Fondul Monetar International, dupa misiunea de evaluare condusa de Erik de Vrijer, care s-a aflat la Bucuresti in perioada 31 iulie - 14 august.

Reformarea intreprinderilor cu capital de stat ar putea crea de asemenea spatiu fiscal pentru investitii in sectoare sociale si infrastructura, pentru ca toti romanii sa beneficieze de aceste reforme.

Pe fondul incertitudinilor de pe piete si al riscurilor provocate de criza din zona euro, cum ar fi o accelerare a procesului de deleveraging (dezintermediere) a bancilor straine, este important ca Banca Nationala a Romaniei sa continue supervizarea bancara intensiva si sa elaboreze pregatiri suplimentare de criza. Este important ca Banca Nationala a Romaniei, in coordonare cu alte autoritati relevante, sa fie pregatita sa implementeze masuri de gestionare a crizei.

#FMI raport tara, #FMI economie Romania, #raport vizita FMI Romania , #Acord FMI