Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Financial Times: Tratamentul FMI functioneaza in Romania

Financial Times: Tratamentul FMI functioneaza in Romania


Reprezentantii Fondului Monetar International si-au manifestat aprecierea fata de reformele si situatia economica a Romaniei, ceea ce pare sa indice ca "leacurile" traditionale functioneaza, scrie marti Financial Times pe unul dintre blogurile sale.

Rezultatele pozitive inregistrate de Romania creeaza o discordanta intre tara noastra si problemele importante ale zonei euro, unde se poarta dezbateri aprinse pe tema austeritate versus crestere.

FMI i-a averizat insa pe oficialii romani ca riscurile planeaza asupra tarii noastre iar reformele necesita un timp indelungat de implementare.

Noul guvern, instalat dupa ce vechea coalitie s-a prabusit in aprilie, trebuie sa reuseasca indeplinirea atat a angajamentelor internationale, cat si sa faca fata unui scrutin legislativ prevazut in acest an, potrivit Mediafax.

Romania a respectat indeaproape termenii acordului cu FMI

FMI a incheiat cea de-a cincea evaluare a actualului acord stand-by cu Romania la 22 iunie, concluzionand ca Bucurestiul a respectat suficient de indeaproape termenii acordului pentru a primi o finantare de urgenta suplimentara de 519,4 milioane de euro. Romania dispune in prezent de 2,67 miliarde de euro pentru cheltuieli, cu toate ca guvernul si-a anuntat intentia de a nu utiliza acesti bani, considerandu-i un fond de siguranta. Acordul a fost aprobat in martie anul trecut, inlocuind o intelegere in valoare de 12,94 miliarde de euro incheiata in mai 2009, cand FMI s-a implicat pentru a ajuta Romania in lupta impotriva crizei financiare, noteaza FT.

Economia romaneasca a declansat mecanismul de urgenta in contextul crizei globale financiare, dupa mai multi ani de crestere puternica in ultimul deceniu. Guverne succesive au adoptat politici fiscale mai relaxate in timpul anilor de boom, ceea ce a condus la tulburari puternice odata cu instalarea crizei.

Supravegheata de FMI, Romania a adoptat masuri de austeritate dure, ce au inclus suprimarea de posturi si o scadere cu 25 la suta a salariilor din sectorul public, dar si marirea TVA. Aceste masuri s-au dovedit a fi extrem de nepopulare si au dus la proteste de strada la inceputul anului, pe fondul carora a ajuns in cele din urma la putere o coalitie socialist-liberala condusa de premierul Victor Ponta.

In pofida situatiei politice dificile, FMI a remarcat ca "performanta economica a Romaniei in cadrul programului ramane una puternica", iar in viitor "cresterea PIB-ului ar urma sa fie reluata in a doua jumatate a anului, inflatia sa ramana sub control si pozitiile fiscale si externe sa continue sa se imbunatateasca".

Romania este amenintata de riscuri exterioare

Insa cuvintele de lauda au fost urmate si de un avertisment legat de riscurile exterioare. Romania este expusa crizei din zona euro, marele sau partener de comert si investitii. Desi sistemul financiar al Romaniei a fost consolidat in ultimii ani, acesta ramane vulnerabil la contagiune, dar si la imprumuturi fara acoperire in interior. De asemenea, FMI a pledat pentru o "disciplina strica in cheltuieli" si un angajament reinnoit in ceea ce priveste reformele structurale, incluzand aici administratia financiara, sistemul de sanatate, sectoarele de transport si energie, dar si privatizarile.

Dupa aderarea Romaniei la UE in 2007, reformele au batut pasul pe loc, iar rata de absorbtie a fondurilor europene este ingrijorator de scazuta - un nou caz de tara cu o populatie mare si bogata in resurse care nu reuseste sa fructifice o oportunitate, scrie Financial Times.

Pentru moment, Ponta beneficiaza de "prezumtia de nevinovatie", atat din partea creditorilor internationali, cat si a alegatorilor, dupa ce a obtinut o victorie rasunatoare la alegerile locale. Insa, dupa alegerile legislative din noiembrie, indiferent de cei care vor avea puterea, ei se vor confrunta cu situatia romaneasca tipica: potential imens, dar si mari provocari, conchide FT.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1619 ori