Dragos Cabat: FMI va pleca asa cum a venit, nu e timp pentru un acord

Luni, 07 Mai 2012, ora 07:59
1574 citiri
Dragos Cabat: FMI va pleca asa cum a venit, nu e timp pentru un acord

Reprezentantii FMI au fost deosebit de "deschisi" sau poate doar speriati atunci cand au ramas sa negocieze cu un cabinet inexistent inca, semnarea unei noi scrisori de intentie a acordului preventiv pentru Romania.

Probabil ca panica celor de la FMI este legata de declaratiile primului ministru desemnat, Victor Ponta, de pe vremea cand era in opozitie, privind necesitatea "ruperii" acordului cu organismele internationale. Aceasta pozitie era normala in acel moment din punct de vedere politic, caci FMI si guvernele anterioare trebuia sa fie acuzate de scaderea salariilor bugetarilor, planul de austeritate si in general, scaderea (reala sau doar emotionala) nivelului de trai.

Intre timp, din pozitia de prim ministru, domnul Ponta are nevoie de "plasa de siguranta" a organismelor internationale, la fel cum aveau nevoie de ea si predecesorii sai... Aceasta pentru ca deocamdata (iar sansele ca lucrurile sa se schimbe pe termen scurt sunt destul de reduse), tara noastra are in fiecare an deficit bugetar: asadar, trebuie sa ne imprumutam din exterior (pentru ca nu avem nici suficienti oameni bogati sau o cultura a consumului redus, ca japonezii) pentru a finanta acest deficit.

Si pentru a ne finanta din exterior la costuri rezonabile - mai ales in situatia delicata in care se afla toate tarile din UE - este nevoie ca economia Romaniei sa fie "garantata" de organismele financiare internationale, fie ca ne place ori nu.

Aceasta fiind situatia de fapt, in care reprezentantii FMI isi doresc sa nu piarda inca o economie europeana de sub control - mai ales ca tara noastra a performat in ultimul an mai bine din punct de vedere economic decat multe tari membre ale Uniunii - iar guvernul Romaniei oricare ar fi acela, are nevoie de "troika" ca garant al stabilitatii economice, se va ajunge cu siguranta la un compromis pe termen scurt.

Prezenta lui Georgescu, importanta pentru tara

Cat de aproape va fi acesta de dorintele initiale ale guvernului viitor, ramane de vazut. Oricum, prezenta domnului Florin Georgescu in fruntea echipei de negociatori este deosebit de importanta pentru tara; in primul rand el poate oferi imaginea unei neutralitati politice si apoi datorita pozitiei de la BNR, aduce si speranta unei mai mari coerente intre politica monetara si cea fiscala a tarii.

Cu toate acestea, nu cred ca va reusi sa obtina prea multe concesii de la delegatia FMI, iar majorarea deficitului bugetar (implicit daca bugetul va fi rectificat pentru a include platile de CASS si eventual revenirea salariilor bugetarilor si in conditiile in care veniturile bugetare au putine sanse de crestere spectaculoasa in lunile urmatoare) este o concesie pe care reprezentantii FMI o fac, in mod traditional, cu mare strangere de inima...

Daca vorbim si despre speranta semnarii acordului in numai o saptamana de la inceperea discutiilor, cred ca acest lucru este irealizabil din punct de vedere tehnic.

Delegatia FMI va pleca in opinia mea cam asa cum a venit, doar cu promisiunea de a se intoarce in doua - trei saptamani pentru a finaliza discutiile si eventual pentru semnarea scrisorii de intentie, atunci cand lucrurile vor fi stabile politic si mai clare economic, in Romania.

Autor: Dragos Cabat, CFA, Managing Partner EFIN.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Dragos Cabat FMI, #scrisoare de intentie fmi, #FMI cresterea salariilor , #Acord FMI