Delegatia FMI se intalneste cu deputatii din Comisia pentru buget

Vineri, 10 August 2012, ora 09:10
1510 citiri
Delegatia FMI se intalneste cu deputatii din Comisia pentru buget

Delegatia Fondului Monetar International, condusa de Erik de Vrijer, va avea in cursul zilei de vineri, o intrunire cu membrii Comisiei pentru buget, finante si banci de la Camera Deputatilor.

Intalnirea va avea loc in sala Comisiei pentru buget de la Camera Deputatilor, potrivit unui comunicat al forului legislativ.

Expertii Fondului Monetar International au inceput pe 31 iulie, la Bucuresti, a sasea misiune de evaluare a acordului stand-by de tip preventiv convenit cu Romania. Vizita FMI are loc simultan cu cele ale delegatiilor Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

Pe agenda discutiilor reprezentantilor finantatorilor internationali cu cei ai autoritatilor romane se afla mai multe teme de negociere, printre care masurile pentru sprijinirea economiei anuntate de catre Guvern.

FMI isi arata ingrijorarea

Delegatia FMI, BM si CE se afla la Bucuresti din data de 31 iulie, aceasta fiind cea de-a sasea misiune de evaluare in Romania, dar prima sub conducerea lui Erik de Vrijer, dupa ce mandatul lui Jeffrey Franks s-a incheiat.

Membrii delegatiei s-au intalnit in mai multe randuri cu ministrul de Finante si alti sefi de ministere, cu premierul Victor Ponta, cu presedintele interimar Crin Antonescu si cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Pe lista intalnirilor s-au mai aflat si alte institutii din Romania.

Seful delegatiei, Erik de Vrijer, si-a exprimat ingrijorarea privind climatul economico-politic din tara. "Suntem ingrijiorati de situatia actuala si de efectul pe care situatia politica il are asupra economiei. Romania a facut progrese, in ultimii ani, pentru refacerea economiei in urma crizei, atingandu-se o stabilitate, inclusiv in privinta inflatiei. Problemele actuale se resimt in economie si au afectat si increderea (pe care investitorii o au in tara noastra - n.red), care afecteaza, la randul sau, costul de finantare", a spus acesta in cadrul unei intalniri cu Crin Antonescu.

Vrijer a mai adaugat ca Guvernul trebuie sa aplice, cu prioritate, masuri care sa ajute tara pe plan macroeconomic. "Trebuie continuate reformele care sa permita economiei sa creasca mai accelerat. E important nu doar sa vorbim, ci sa si actionam. Astept cu interes sa lucram cu dumneavoastra", a mai spus seful delegatiei FMI, BM si CE la Bucuresti.

Pe lista subiectelor care au fost dezbatute de oficialii internationali si de reprezentantii statului roman se numara situatia companiilor de stat, managementul privat si implementarea sa, privatizarea, lichidarea si vanzarea unor pachete de actiuni din companiile de stat pe bursa, liberalizarea pietei energiei electrice si a gazelor, devalorizarea leului si efectele asupra economiei romanesti, deficitul bugetar si altele.

Masurile economice propuse de guvern, care ar trebui sa fie implementate incepand cu 2013, au fost amanate pana la urmatoarea vizita, care urmeaza sa fie efectuata la finalul toamnei, deoarece atunci se va discuta despre planul bugetar pentru anul viitor. Conform ministrului de Finante, Florin Georgescu, la intalnirea din aceste saptamani s-a discutat despre evolutia economica a Romaniei din al doilea trimestru al anului si despre angajamentele guvernului pentru trimestrul in curs.

Delegatia va formula, vineri, scrisoarea de intentie adresata autoritatilor la finalul fiecarei vizite, iar detaliile acesteia urmeaza sa fie discutate si negociate in cursul weekendului, a declarat ministrul de Finante.

Delegatia FMI, BM si CE isi va incheia vizita la Bucuresti pe 13 august.

#Erik de Vrijer FMI, #intalnire FMI Comisia buget, #intalniri FMI Romania , #Acord FMI