Delegatia FMI s-a intalnit marti cu oficialii ANAF

Marti, 01 Mai 2012, ora 17:15
1576 citiri
Delegatia FMI s-a intalnit marti cu oficialii ANAF

Delegatia Fondului Monetar International a avut, marti, discutii tehnice la sediul ANAF, in cadrul celei de-a cincea misiuni de evaluare a Acordului Stand by de tip preventiv, incheiat cu autoritatile de la Bucuresti.

Echipa prezenta la ANAF a fost condusa de Jeffrey Franks, negociatorul sef pentru Romania, viitorul sef al misiunii, Erik de Vrijer, si reprezentantul rezident al FMI la Bucuresti, Tonny Libek.

Oficialii Fondului au anuntat, saptamana trecuta, ca misiunea continua la nivel de experti, urmand ca discutiile la nivel politic sa fie reluate pe marginea scrisorii de intentie a Guvernului, dupa aprobarea de catre Parlament a noului Cabinet, condus de actualul premier desemnat, Victor Ponta.

Intre subiectele abordate in intalnirea de la ANAF s-au aflat "imbunatatirea colectarii si masurile de combatere a evaziunii fiscale", potrivit unor surse din MFP.

Discutiile de marti de la ANAF urmeaza unei intalniri avuta, luni, de Misiunea FMI la sediul USL cu premierul desemnat, Victor Ponta, unde a fost prezent si actualul ministru de finante, Bodgan Dragoi.

Date financiare anuntate de Ministerul Finantelor Publice

Potrivit datelor publicate de Minister, bugetul general consolidat inregistra, la finalul lunii martie, un deficit de 3,4 miliarde lei, respectiv 0,56% din PIB, incadrandu-se in tinta stabilita cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 45,7 miliarde lei au fost cu 9,9% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent, in termeni nominali si cu 0,3% ca pondere in PIB.

Veniturile fiscale au inregistrat, in termeni nominali, o crestere cu 16,5% fata de anul precedent, dintre acestea cresteri semnificative fiind inregistrate la taxa pe valoarea adaugata (7,6%), accize (7,3%), impozit pe venit (21,2%).

Contributiile de asigurari au fost in suma de 12,8 miliarde lei in crestere cu 8,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent atat in cazul veniturilor din impozite si taxe pe proprietate (3,8%), cat si in cazul veniturilor nefiscale (21,7%).

Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate din resurse publice au crescut cu 35% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 49,1 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 4,9%, fata de anul precedent, dar s-au redus cu 0,1% ca procent in PIB, cresterea inregistrandu-se in principal la proiectele finantate din fonduri UE (54,7% fata de anul 2011) si dobanzi (17,9%).

Au crescut de asemenea cheltuielile cu bunuri si servicii cu 4,6%, ca urmare a platilor facute din fondul de sanatate pentru servicii medicale si medicamente.

Cheltuielile de personal s-au majorat cu 0,9%, fata de aceeasi perioada a anului precedent, intrucat in luna ianuarie 2011 nu este inclusa majorarea de 15% acordata personalului bugetar si nici platile aferente contributiei de asigurari sociale datorate de angajatorii din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala (salariile majorate si contributiile s-au platit incepand cu luna februarie 2011).

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 7,3 miliarde lei crescand in termeni nominali cu 43,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Conform Scrisorii de Intentie, tinta deficitului bugetului general consolidat se calculeaza pornind de la 3,1 miliarde lei, care se ajusteaza cu valoarea cu care cheltuielile de investitii depaseste plafonul de 6,7 miliarde lei.

#ANAF intalnire delegatie FMI, #buget Romania MFP, #rezultate financiare Romania MFP , #Acord FMI

Curs valutar

1 EUR = 4.9729 RON

0.0013

1 USD = 4.5749 RON

0.0104
  1. Marcel Ciolacu a dezvăluit accidental deficitul bugetar real la care se așteaptă Guvernul în 2024. Cifra depășește toate estimările făcute până acum
  2. Suma uriașă pe care o vor plăti românii, pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva, pe vreme de pace!"
  3. Două țări NATO ”plâng” după Putin: Ucraina le lovește dur, punând bariera Rusiei
  4. O multinațională cu profituri de miliarde de euro anunță finalizarea unei fabrici în Transilvania
  5. Experții trag semnalul de alarmă: Cea mai mare criză din istorie lovește România și alte 100 de țări
  6. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  7. Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc
  8. Cine este bugetarul care încasează un salariu de 36.000 de euro net, lună de lună. Acuzații grave
  9. Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
  10. Revolta unui expert contabil. Cât au ajuns să plătească la stat micile afaceri românești, în comparație cu corporațiile: „discriminare socialistă din partea guvernului!"