Commerzbank: Romania ar putea lua bani de la FMI

Sambata, 11 August 2012, ora 12:33
1884 citiri
Commerzbank: Romania ar putea lua bani de la FMI

Romania ar putea fi nevoita sa ia bani de la FMI si UE, daca investitorii nu sunt dispusi sa accepte randamente mai scazute pentru a imprumuta statul. Accesarea acordului preventiv ar fi insa un semnal negativ pentru piata, a declarat un analist Commerzbank.

Ministerul Finantelor Publice a respins joi ofertele bancilor pentru pentru obligatiunile cu scadenta la doi ani, considerand ca randamentul cerut de acestea este prea mare. Valoarea programata pentru licitatia de joi a fost de 400 milioane lei, iar ofertele bancilor au cumulat 640 milioane lei.

"Daca investitorii nu sunt dispusi sa accepte prime de risc mai scazute, Guvernul ar putea fi nevoit sa traga bani din acordul preventiv cu UE si FMI. Acesta nu ar fi deloc un semnal poziitv pentru piete, astfel ca leul ramane sub presiune", a declarat analistul Commerzbank Thu Lan Nguyen, pentru Wall Street Journal.

Fostul secretar de stat din Minissterul de Finante Cristian Sporis a declarat, la inceputul lunii iulie, ca Romania are un "buffer de lichiditate" confortabil.

"Reiteram ca Ministerul Finantelor Publice dispune de volume de lichiditate adecvate, astfel ca nu se afla sub presiunea de a accepta sa plateasca randamente ridicate la imprumuturi. De aceea la unele dintre precedentele licitatii pentru titluri de stat nu au fost acceptate decat ofertele depuse de banci care se incadrau in parametrii de randament convenabili Trezoreriei, iar celelalte au fost respinse", a spus Sporis la momentul respectiv.

Ministerul Finantelor a atras in acest an 38,23 miliarde lei pe piata locala. La aceasta suma se adauga imprumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.

Evolutia monedei nationale in ultimele doua saptamani

Leul s-a depreciat saptamana trecuta la un nivel record in raport cu euro, de 4,6481 lei/euro, ca urmare a tensiunilor politice.

Euro, la un nou maxim istoric vineri

In aceasta saptamana, leul a recuperat o parte importanta din pierderea consemnata de la inceputul lunii iulie. Vineri, in jurul orei 16.30, euro era cotat la 4,5320 - 4,5350 lei pe piata interbancara, sub nivelul de la aceeasi ora de joi, cand operatiunile se realizau aproape de 4,55 lei/euro.

Moneda nationala s-a apreciat in a doua parte a zilei, in contrast cu evolutia din regiune, iar dealerii spun ca leul a fost sustinut de vanzarile de valuta realizate indirect de banca centrala.

Ca urmare a temerilor privind costuri mai ridicate la plata datoriilor in valuta, autoritatile din Romania au luat masuri in aceasta saptamana, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) a plafonat pentru prima data incepand cu luna noiembrie 2008 suma cu care imprumuta bancile comerciale prin operatiuni repo.

Banca Nationala limiteaza suma cu care imprumuta bancile

Banca centrala a imprumutat luni zece banci comerciale cu sase miliarde lei, pentru o saptamana, insa cererea a fost de peste 2,5 ori mai mare, de 15,1 miliarde lei.

BNR a imprumutat zece banci cu 6 miliarde lei

Dupa ce Ministerul Finantelor Publice a respins joi ofertele bancilor pentru obligatiunile pe doi ani, presiunea asupra cursului ar putea reveni, scrie Wall Street Journal.

Decizia BNR de a limita suma cu care imprumuta bancile a dus la cresterea randamentelor

Dealerii au declarat, joi, ca cererea redusa inregistrata pentru obligatiuni si randamentele in crestere au fost generate de decizia BNR de luni de a plafona imprumuturile la operatiunea repo.

"Decizia BNR de a nu mai injecta nelimitat lichiditate in piata a descurajat bancile locale sa mai cumpere titluri de stat", a spus un dealer.

Prin incercarea de a sustine o apreciere a leului, BNR a impins in sus dobanzile pe termen scurt, limitand iesirile de capital si lichiditatea disponibila pe pietele monetare, a declarat economistul sef al UniCredit Tiriac Bank, Dan Bucsa, citat de Wall Street Journal.

Problemele poltice din Romania au complicat relatiile cu FMI si UE si au intarziat eforturile acestora de a evalua programul de reforma al tarii. FMI si UE pun fonduri la dispozitia Romaniei in schimbul unor reduceri de cheltuieli si reforme ale sectorului public, noteaza Wall Street Journal.

O delegatie comuna FMI, CE si Banca Mondiala se afla la Bucuresti, pentru a discuta cea de-a sasea evaluare a acordului de tip preventiv incheiat anul trecut.

Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro.

In urma cu cateva saptamani, Banca Mondiala a aprobat un memorandum de intelegere cu Romania in urma caruia institutia a pus la dispozitie o linie de credit de un miliard de euro.

BNR a rambursat prima transa din imprumutul FMI

Ministerul Finantelor vrea sa imprumute 2,5 mld. de lei de la banci

FMI: Suntem ingrijorati de situatia din Romania

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#FMI acord Romania, #Romania imprumut FMI, #BNR operatiune repo, #banci imprumut BNR, #evolutie leu euro , #Acord FMI