Ce profit a facut BNR din plata primei transe catre FMI

Luni, 06 August 2012, ora 15:44
2563 citiri
Ce profit a facut BNR din plata primei transe catre FMI

BNR a realizat un profit "cat castigul inregistrat in jumatate de an" din plata primei transe a imprumutului contractat de Romania de la FMI, a declarat luni guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu.

BNR a rambursat prima transa din imprumutul FMI

Banca Nationala a Romaniei a obtinut anul trecut un profit de 301,4 mil. lei, (70 mil. euro), in timp ce la nivelul sistemului bancar s-a inregistrat o pierdere de aproape 430 mil. lei (100 mil. euro).

"Astazi am facut plata din cele peste 500 de milioane DST. Si pentru ca exista asa o preocupare ca o sa facem o pierdere de un miliard, nu stiu cine a facut calculul si cum. Solicit ca si din partea dumneavoastra sa ne explicati cum calculati. Pot sa va spun ca am facut profit si din aceasta rambursare si un profit bunicel, cam cat am facut profit in jumatate de an. Avem in BNR un serviciu special care tine un echilibru al activelor, al rezervelor in diferite valute, face calcule probabilistice, gandeste care e probabilitatea. Spre surpriza celor care au calculat o pierdere, atat pot sa spun societatii romanesti, ca am facut un profit substantial.

Nu de proportia pierderilor calculate de nu stiu cine...", a spus Isarescu.

El a amintit BNR a cumparat peste zece miliarde de euro in intervalul 3,1 - 3,5 lei/euro, pentru a contracara aprecierea cursului pana la 2,5 lei/euro, asa cum prognozau unii analisti in 2007.

"Deci suntem in pozitia sa facem profit in continuare. Si-l facem (...) Avand in vedere media, inca facem profit din fiecare euro pe care eventual il vindem", a precizat Isarescu.

El a reiterat ca banca centrala nu este "institut de cercetari", dar obiectivul primordial, ca institutie publica, nu este obtinerea de profit, ci stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara.

"Acesta este obiectivul nostru primordial si incercam sa-l atingem fara sa facem piedere. Dar daca, candva, in fata Romaniei este pusa in balanta stabilitatea preturilor si stabilitatea finanicara si situatia financiara a BNR, primordiala este stabilitatea tarii si nu profitul BNR", a continuat Isarescu.

El a aratat insa ca specialistii din BNR "nu pot dormi" si nu pot sa uite de costurile cu care banca centrala asigura stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara.

"Avem un departament special de operatiuni si operatiunile nu sunt facute ca sa facem pierdere. Acolo este chiar banking. Avem o directie de contabilitate, de evaluare. Vrem sa nu ajungem niciodata sa cerem unui buget, si asa incarcat, recapitalizarea bancii", a adaugat Isarescu.

Termenele de rambursare a transelor catre FMI

Romania a platit Fondului Monetar International (FMI) prima rata, in valoare de peste 670 milioane euro, aferenta acordului stand-by incheiat in 2009.

Potrivit calendarului de plati de pe site-ul FMI, prima transa de rambursare, de 546,25 milioane Drepturi Speciale de Tragere (DST), a avut luni scadenta. Suma reprezinta 672 milioane euro la cel mai recent curs afisat pe site-ul Fondului, de 1,231 euro pentru 1 DST. Cursul prezentat de FMI nu este insa folosit in tranzactii, se precizeaza pe site.

Romania a obtinut in prima parte a anului 2009 un program de finantare externa de 19,95 miliarde euro de la FMI, UE, BM si alte institutii financiare internationale. Componenta FMI din acest program a reprezentat un acord stand-by pe doi ani, de 12,95 miliarde euro, finalizat in 2011. Guvernul a continuat relatia cu Fondul printr-un acord de tip preventiv, de cinci miliarde euro, care va expira in 2013, si ar putea incheia inca un acord, tot pe doi ani.

In 2012, Romania are de plata catre FMI, in contul acordului stand-by, aproximativ 1,3 miliarde DST, echivalentul a 1,6 miliarde euro, reiese din calendarul de plati. A doua transa din imprumut, egala in valoare cu cea de luni, ar urma sa fie achitata pe 6 noiembrie, iar pentru 21 decembrie este programata o plata de 214,75 milioane DST, adica 264 milioane euro.

Anul viitor, Romania are programate plati catre FMI in valoare totala de 4,293 miliarde DST, echivalentul a aproximativ 5,2 miliarde euro la cursul actual. In 2014, suma scadenta va fi de 3,949 miliarde DST - 4,8 miliarde euro, iar in 2015 de 1,242 miliarde DST, adica 1,5 miliarde euro. La inceputul anului 2016 va avea loc ultima plata in contul imprumutului contractat in 2009, in valoare de 96,12 milioane DST, reprezentand aproximativ 118 milioane euro.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Romania imprumut FMI, #rambursare imprumut FMI Romania, #Mugur Isarescu imprumut FMI, #Romania acord FMI , #Acord FMI