Blanculescu: Romania nu are nevoie de FMI. Acordul este in interesul bancilor straine

Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 14:02
2300 citiri
Blanculescu: Romania nu are nevoie de FMI. Acordul este in interesul bancilor straine

Romania nu a avut si nu are nevoie de inca un acord cu FMI, dar premierul Victor Ponta nu se poate opune in plina campanie electorala, considera analistul financiar Ionel Blanculescu.

Presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta si guvernatorul Mugur Isarescu au convenit pentru semnarea unui nou acord preventiv cu FMI in 2013, pentru "un an sau doi".

"Cand vorbesc de prelungire, ma refer la termene, nu vrem sa imprumutam bani, vrem o plasa de siguranta, in cazul unor turbulente pe pietele financiare", a explicat Ponta.

Viziunea este impartasita si de consilierul BNR, Adrian Vasilescu. El vede in acordul cu FMI, "o centura de siguranta".

"Contrar multor pareri din aceasta tara, Romania a facut bine ca a contractat doua acorduri cu FMI si poate ca nu ne strica inca unul. Intotdeauna acordurile cu FMI ne-au deschis drumuri largi pe pietele externe", spune Vasilescu.

Unul din opozantii ideii este chiar analistul Ionel Blanculescu. El considera ca acordurile pe care Romania le-a incheiat cu FMI in ultimii ani reprezinta o "greseala imensa", iar Romania nu trebuie sa "persevereze in greseala". Analistul sustine ca acordurile cu FMI au sustinut, mai curand, interesele bancilor cu capital strain.

"S-a urmarit reducerea rezervelor minime obligatorii, e vorba de miliarde de euro. La primul acord, de 20 miliarde de euro, reducerea rezervelor minime obligatorii in valuta s-a facut de la 40% la 25%. La al doilea acord, de 5 miliarde de euro, chiar in ziua in care s-a semnat, rezervele s-au redus de la 25% la 20%. Pana si proportia a fost pastrata", observa analistul.

Blanculescu spune ca masura a fost luata pentru ca bancile aveau nevoie urgenta de fonduri, iar imprumuturile, deja neperformante, nu mai constituiau o solutie. Astfel, instututiile bancare si-au retras, sub aceasta forma, banii constituiti la BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acord FMI 2013, #acord preventiv FMI, #Blanculescu acord FMI, #BNR acord FMI , #Acord FMI