Arieratele monitorizate de FMI au crescut cu 205 milioane lei, la nivelul din 2008

Miercuri, 22 August 2012, ora 14:01
1949 citiri
Arieratele monitorizate de FMI au crescut cu 205 milioane lei, la nivelul din 2008

Consiliul Fiscal anunta ca arieratele monitorizate de catre FMI (restante mai mari de 90 de zile) au crescut cu circa 205 milioane lei in perioada martie - iunie 2012, crestere generata aproape in totalitate de arieratele la bugetele locale.

In 2011, tintele aferente arieratelor au fost atinse. In lunile martie si iunie 2012 insa, aceste tinte au fost ratate, atat in cazul bugetelor locale, cat si in cazul bugetului de stat si al asigurarilor sociale de stat.

Cresterea arieratelor monitorizate de FMI in perioada martie - iunie a facut ca nivelul acestora sa se apropie de cel inregistrat in decembrie 2008, sustin reprezentantii Consiliului Consultatv.

Consiliul Consultativ adauga ca, daca se iau in calcul toate restantele, nu doar cele peste 90 de zile, nivelul curent al acestora este chiar mai mare decat cel de la inceputul crizei in 2008.

Problema arieratelor la bugetele locale reflecta "o lipsa de disciplina financiara si deficiente in aplicarea legii Finantelor publice locale (Legea 273/2006, cu modificarile si completarile ulterioare)", se arata in opinia Consiliului Fiscal referitoare la Raportul semestrial privind situatia economica si bugetara.

Consiliul Fiscal sustine masurile adoptate de Ministerul de Finante pentru echilibrarea bugetelor locale

Ministerul Finantelor a decis sa majoreze, prin rectificare bugetara, sumele defalcate din taxa pe valoare adaugata, cu scopul echilibrarii bugetelor locale pe anul 2012. Aceasta masura ar permite alocarea unei sume de 513 milioane de lei catre bugetele locale, in scopul achitarii arieratelor de la nivelul acestora.

Consiliul Fiscal sustine masura adoptata de Ministerul Finantelor in acest sens si recomanda efectuarea unei analize care sa identifice cauzele acumularii de arierate in cadrul autoritatilor locale.

Consiliul Fiscal sprijina si implementarea unui set de masuri, inclusiv prin amedarea Legii Finantelor Publice Locale si aplicarea cu strictete a prevederilor acesteia, care sa intareasca disciplina financiara a acestora si sa previna acumularea de arierate in viitor.

In plus, desi restantele peste 90 de zile aferente bugetului asigurarilor sociale (fara spitale) par a fi eliminate, restantele intre 0 - 90 de zile aferente facturilor emise in acest sector par a se mentine ridicate.

Autoritatile trebuie sa lucreze mai mult pentru a rezolva problema arieratelor companiilor de stat

In ceea ce priveste arieratele companiilor de stat, Consiliul Fiscal apreciaza ca anumite eforturi au fost facute in directia reducerii acestora, stocul de arierate scazand in special prin scheme de tip swap de stingere in lant a unor obligatii de plata.

Reprezentantii Consiliului Fiscal atrag atentia asupra necesitatii imbunatatirii managementului financiar al companiilor de stat si recomanda urgentarea aplicarii prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 109 din 30 noiembrie 2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice.

Consiliul Fiscal explica de ce trebuie urgentata solutionarea arieratelor in Romania

In opinia Consiliului Fiscal, masuri decisive in vederea prevenirii acumularii de arierate de catre autoritatile publice sunt cu atat mai necesare, intrucat incepand cu martie 2013, se va implementa in statele membre UE Directiva UE 7/2011 cu privire la combaterea intarzierii platilor in contractele comerciale.

In plus, Guvernul va trebui sa identifice resursele financiare necesare platii arieratele existente care depasesc termenele stabilite de aceasta directiva.

Saptamana trecuta, Erik de Vrijer, seful misiunii FMI in Romania, declara ca se va emite o ordonanta care va permite autoritatilor locale sa utilizeze pentru plata arieratelor resursele financiare folosite pana acum numai pentru cofinantare, iar administratia centrala va plati arieratele autoritatilor locale, prin folosirea banilor din taxe.

FMI: Daca agitatia politica va continua, reducem perspectivele economice

Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de tablete iPad într-un eveniment online programat pentru data de 7 mai. După mai bine de un an și jumătate de la ultima actualizare a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#arierate monitorizate FMI, #FMI arierate Romania, #arierate bugete locale, #masuri reducere arierate, #Ministerul Finantelor reducere arierate, #Consiliul Fiscal arierate Romania , #Acord FMI