Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Arieratele companiilor de stat monitorizate de FMI vor fi reduse cu 5-6 mld. lei

Arieratele companiilor de stat monitorizate de FMI vor fi reduse cu 5-6 mld. lei


Arieratele companiilor de stat monitorizate de Fondul Monetar International (FMI) vor fi reduse cu cinci - sase miliarde lei (1% din PIB) in semestrul al doilea al anului 2012, se arata in ultima Scrisoare de intentie cu FMI.

"Inregistram progrese in procesul de reducere a arieratelor in cadrul companiilor monitorizate prin operatiuni de convertire a datoriilor in actiuni, plati si alte operatiuni de ordin financiar. Anticipam ca aceste masuri vor permite reducerea arieratelor companiilor monitorizate cu cinci pana la sase miliarde lei (1% din PIB) in semestrul al doilea al anului 2012", precizeaza documentul oficial.

Pe de alta parte, tintele privind arieratele Bugetului de Stat si ale autoritatilor locale au fost ratate in primul trimestru, in principal din cauza presiunilor de cheltuieli la nivelul spitalelor si autoritatilor locale.

Dupa un an de scadere a arieratelor si facturilor neplatite la nivelul bugetului general consolidat, la inceputul anului 2012 arieratele au crescut, fapt ce a condus la neindeplinirea tintelor programului, atat pentru bugetul de stat, cat si pentru bugetele locale.

Arieratele au crescut cu 73 milioane lei, situandu-se acum la aproximativ 0,2% din PIB (fiind concentrate mai ales la autoritatile locale). La intreprinderile de stat monitorizate in cadrul programului, in primul trimestru al anului 2012 arieratele s-au mentinut la 2,7% din PIB, sub plafonul indicativ prevazut in program.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1198 ori