Antonescu vorbeste despre "batalii" cu FMI, pentru mentinerea cotei unice

Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 07:51
1540 citiri
Antonescu vorbeste despre "batalii" cu FMI, pentru mentinerea cotei unice

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca premierul Victor Ponta si ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, "au dat si dau batalii cu FMI" pentru a mentine cota unica.

Liderul liberal a declarat, duminica seara, la Antena 3, ca pledeaza pentru "cauza acestui guvern, pentru cauza acestui premier, intelegand toate dificultatile prin care trece".

Antonescu a evocat "bataliile" date de premier cu FMI pentru a mentine cota unica.

"Pai ca sa ramana cota unica - daca s-ar fi modificat cota unica era un scandal monstruos si pe buna dreptate - si premierul si ministrul de Finante au dat si dau batalii cu FMI-ul, care vine si spune: 'ce vorbiti, domn'e, hai sa ne uitam in toata Europa, impozitele sunt mult mai mari, de ce aveti voi, voi si Bulgaria, atat de mici?'. Si trebuie sa le explici ca altele sunt conditiile, ca pentru noi este cat de cat o sansa ca sa putem atrage niste investitori, ca sa putem lasa propriii nostri investitori cati mai sunt, nu mai zic mici si mijlocii, ca mari nu mai avem, sau nu avem, sa respire", a precizat Crin Antonescu.

Presedintele PNL a reamintit ca formatiunea pe care o conduce nu accepta sub nicio forma cresterea cotei unice, iar premierul Victor Ponta este "solidar" cu acest punct de vedere. "Nimeni nu a venit sa spuna 'a incercat Ponta sa mareasca impozitele si noi, liberalii, ne-am opus si l-am strans de gat'. Nu, am spus-o foarte corect. E adevarat ca ei sunt, si premierul si ministrul Finantelor (...), in situatia de a rezolva aceasta problema, a neindeplinirii parametrilor de incasare, deci practic de a gasi niste bani care nu pot fi gasiti decat din venituri suplimentare sau din reducerea unor cheltuieli", a spus Antonescu.

El a precizat ca, pe langa mentinerea cotei unice la 16%, este important ca CAS sa scada cu trei puncte procentuale.

Antonescu s-a referit si la declaratii anterioare ale sale privind FMI, mentionand ca "exista intotdeauna amatori sa trunchieze".

"N-am criticat FMI, am criticat modul in care discutia despre dezvoltarea si perspectiva economica a Romaniei este dusa de catre noi aici, in Romania, politicieni, oameni de presa, putere, opozitie, presedinti, ministri si domnul Blaga. Nu am nimic cu FMI. Eu am spus urmatorul lucru: sa fim constienti ca situatia de a te afla sub asistenta FMI nu este o situatie ideala, ba chiar nu este o situatie buna. Se vede ca ai o boala ca economie daca esti in aceasta situatie", a subliniat Crin Antonescu.

"Nicio tara cat de cat sanatoasa economic si in buna conditie nu se afla in acord cu FMI. Asta inseamna ca eu atac FMI-ul? Pai FMI de-asta exista, ca sa-i ajute, ca sa-i protejeze pe cei slabi", a mai spus liderul liberal.

Antonescu a scos in evidenta faptul ca un guvern nu poate avea propriile politici economice atat timp cat are un acord cu FMI.

"Cata vreme esti sub acord cu FMI-ul de felul acesta in care am fost noi si inca mai suntem nu poti avea propria ta politica economica si bugetara. Si atunci, oamenii din tara asta vor fi nemultumiti si vor spune: domn'e, nu face guvernul nimic ca sa se miste economia, iar guvernul poate face putine lucruri ca sa se miste economia. Si le face", a declarat Antonescu.

El a comparat FMI cu mersul la doctor, apreciind ca se va putea vorbi de o reusita in momentul in care Romania nu va mai avea nevoie de un acord.

"Noi nu putem sa luam discursul, de pilda, stiu si eu, al domnului Stolojan, cu tot respectul, sau al domnului Boc inainte, sau al actualei opozitii sau al domnului Basescu: am indeplinit, n-am indeplinit, am respectat, ne-am conformat la ce ne-a spus FMI si asta-i marea reusita. Nu, reusita economica va fi in momentul in care vom fi capabili, sigur, platindu-ne datoria, sa spunem 'multumesc, FMI, sper sa nu te mai cautam'. Cum spui la doctor, cand te-ai facut bine, nu doresti sa-l mai revezi", a subliniat Antonescu.

#ministrul de Finante FMI, #victor ponta fmi, #FMI cota unica , #Acord FMI