Ambasadorul Marii Britanii: Sunt un mare sustinator al acordului Romaniei cu FMI

Luni, 24 Iunie 2013, ora 09:56
1645 citiri
Ambasadorul Marii Britanii: Sunt un mare sustinator al acordului Romaniei cu FMI

Ambasadorul britanic Martin Harris a declarat ca este un mare sustinator al acordului pe care Romania il are cu FMI, el aratand ca un nou acord ar fi foarte util pentru sustinerea reformelor, stabilitatea economica si relatia Romaniei cu partenerii externi.

"Ceea ce as vrea sa spun este ca sunt un mare sustinator al acestui acord cu FMI. Cred ca s-au obtinut multe pe aceasta cale. Cel mai important lucru este ca s-a obtinut stabilitate macroeconomica si este foarte important ca, in vremuri dificile, intr-o economie europeana turbulenta, Romania a inregistrat asemenea progrese in aceasta zona", a spus Harris, intr-un interviu pentru gandul.info.

El a aratat ca acordul cu FMI este, de asemenea, foarte important pentru companii si investitori britanici, asa explicandu-se si faptul ca Romania a devenit mai interesanta in ceea ce priveste investitiile britanice.

"Competitivitatea unei tari nu depinde de reformele structurale

Harris a spus ca cel mai important lucru pentru Romania este sa devina mai competitiva din punct de vedere economic, competitivitate care depinde de reformele structurale.

"Ma refer aici si la transformarea unor companii de stat, in unele cazuri o gaura neagra din punct de vedere economic, intr-un motor care sa stimuleze cresterea economica, pentru ca aceste companii sunt in sectoare-cheie ale economiei romanesti, cum ar fi energia, si in alte zone importante pentru cresterea economica - transporturile, de exemplu. Ceea ce sper ca vom vedea in incheierea actualului program cu FMI si, daca va exista un acord de ambele parti, si in negocierile pentru un nou program este ca Romania va continua aceste reforme structurale", a spus Harris.

Intrebat daca Romania ar trebui sa aiba un nou acord cu FMI, Harris a raspuns: "Cred ca ar fi foarte util in sustinerea reformelor structurale, precum si pentru stabilitatea economica si relatia cu partenerii externi ai Romaniei".

Board-ul FMI urmeaza sa discute pe 26 iunie evaluarile a saptea si a opta din cadrul acordului de imprumut cu Romania.

Guvernul a ratat mai mult de jumatate dintre angajamentele asumate in negocierile cu FMI, inclusiv tinta arieratelor, dar incearca sa incheie cu succes acordul cu institutia financiara.

Romania a indeplinit, conform scrisorii de intentie transmise de Guvern catre FMI pe 10 iunie doar doua dintre cele cinci criterii de performanta cantitative si tot doua dintre cele cinci tinte indicative stabilite pentru finele lunii decembrie 2012, fiind ratate criteriul de performanta privind activele externe nete ale Bancii Nationale a Romaniei, cel privind soldul bugetului general consolidat si cel privind arieratele bugetului de stat.

Tintele indicative stabilite pentru cheltuielile primare ale bugetului general consolidat, arieratele autoritatilor locale si arieratele intreprinderilor de stat au fost de asemenea ratate.

Principalele preconditii pentru incheierea acordului cu FMI sunt achitarea arieratelor de catre autoritatile locale si privatizarea CFR Marfa.

#ambasador Marea Britanie economie Romania, #Harris economie Romania, #acord FMI Romania Harris , #Acord FMI