Romanii vor alege CAR-urile in dauna bancilor

Miercuri, 19 Noiembrie 2008, ora 14:53
1553 citiri
Romanii vor alege CAR-urile in dauna bancilor

Rolul caselor de ajutor reciproc (CAR) creste in conditiile turbulentelor financiare internationale, odata cu sporirea importantei economisirii interne si accesul mai dificil la finantarea bancara, a spus astazic prim viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu. "In conditiile turbulentelor financiare internationale, creste rolul caselor de ajutor reciproc, mai ales pentru populatia care nu are acces la finantarea bancara . In acest context, ne orientam catre economisirea interna, pentru ca nu ne mai putem baza la fel de mult pe resursele atrase din strainatate", a declarat Georgescu.


Potrivit oficialului BNR, activele institutiilor financiare nebancare (IFN) incluse de BNR in registrul de evidenta se ridica la cateva sute de milioane de euro, "probabil jumatate de miliard de euro".


Georgescu a adaugat ca banca centrala a preferat forma actuala de reglermentare a caselor de ajutor reciproc, fara masuri prudentiale, fiind suficienta notificarea BNR la infiintarea acestora.


IFN-urile aveau in total circa 10% din activele sistemului bancar din Romania la finalul anului trecut.


"Modul de organizare a caselor de ajutor reciproc este adaptat la realitatile din Romania, dar in conformitate cu standardele Uniunii Europene. In prezent, avem aproximativ 3.000 de entitati de acest fel", a mai spus Georgescu.


Cele 48 de IFN-uri cuprinse in registrul special insumeaza 92% din activele detinute de IFN-uri. Pe de alta parte, in registrul general sunt cuprinse 122 de IFN-uri cu o cifra de afaceri mai mica si care detin 8% din active. In registrul de evidenta sunt inscrise casele de ajutor reciproc, care nu au nevoie de aplicarea unor cerinte de prudentialitate speciale.